Åmanden (näkk-olend Taani folklooris)

Åmanden (jõemees), näkk-olend Taani folklooris. Müütiline olend, kes viibib enamasti vetesügavustes. Mõnikord võtab ta suure kala (haugi) kuju, kellel on hobuse saba ja lakk, vahel on ta kala moodi meesterahvas sammaldunud seljaga. Ta võib ennast näidata ka tumedates või hallides riietuses mehena, kellel on pikk tume habe ja juuksed.

Åmanden elab järvedes, ojades ja jõgedes ning hoolitseb selle eest, et järv oleks kala täis – tema otsustada on seegi, kas kala hakkab kalamehe õnge. Tasuks järve elurikkuse eest nõuab åmanden kord aastas inimohvri – paljud uppumissurmad on tema tekitatud. Kui paat läheb järvel ümber, võib åmanden inimesel jalast haarata ja ta sügavusse vedada.

Kui åmanden ohvrit ootab, on kuulda järvest tema hüüdu: "Aeg on käes, aga mees pole veel tulnud!" Siiski ei pea åmanden ootama, kuni keegi kogemata vette kukub. Ta suudab inimesi vette meelitada neile viiulil maagilisi viise mängides.

Mõned inimesed on tasu eest åmandenilt viiulimängu õppinud. See muusika sunnib kõiki tantsima, ja seetõttu võib seda mängida vaid kümme käiku. Kui mängitakse rohkem, siis tantsivad kõik pikas rivis ruumist välja ja otse vette, kus nad upuvad.

Kes tahab järves ujuda, saab end åmandeni eest kaitsta, kui viskab vette mingi rauast asja või kivi. Kivi peab pritsimata vette maanduma ja siis tuleb valjusti teatadaden kinni, et åman on nüüd seotud. Seejärel võib kartmatult kümmelda. Pärast tuleb aga åmanden lahti lasta - selleks visatakse vette uus kivi nii, et pritsmed lendaksid.

Paremat kalaõnne soovides tuleb taas åmanden kinni siduda, et võtta siis tema käsualused kalad. Selleks visatakse järve keskele kalmistumulda. Kõige ohutumalt saab seda teha siis, kui muld seotakse järve keskel põlevale vaiale. Åmandeni saab ka järvest välja peletada. Selleks tuleb teha pühitsetud mullaga ring ümber järve – asi peab toimuma neljapäeva õhtul ja läbi tuleb viia ka eriline rituaal, mille mõjul åmanden hüppab järvest välja ja jookseb minema.

Kui pead ületama oja, on kasulik jätta sillale šilling, et sinust ei saaks åmandeni järgmist ohvrit.

Viiuldaja, kes on end åmandenii muusikast lummata lasknud, võib lummusest vabanemiseks proovida laulu tagurpidi mängida. Viimase abinõuna võivat aidata ka pillikeelte katkilõikamine.

Allikas: troldfolk.dk/aamanden/

September, 2022

Vaata lisaks:

Slattenpatten (naisolend taani folklooris)
Nøkk / nøkken (näkk Norra ja Rootsi folklooris)
Fossegrim / Grim / Strömkarlen (viiuldav veevaim Skandinaavia folklooris)
Näkk