Slattenpatten (naisolend taani folklooris)

Slattenpatten ehk Slattenlangpat, olend taani folklooris, väga pikkade rindadega naine. Erineb kaunitest naishaldjatest peamiselt just põlvedeni ulatuvate rindade poolest – ta saab heita rinnad üle õla, kui on vaja joosta või imetada last siis, kui ta last seljas kannab. Kõige tuntum on Slattenpatten Taani suurima saare Sjællandi lõunaosas asuva Suså jõe piirkonnas. Ta võib olla väga ohtlik ja röövida inimesi.

Slattenpattenit on arvatud sümboliseerivat viljakust, kuna tema pikad rinnad andvat tunnistust kõikidest lastest, keda ta on sünnitanud ja toitnud. Samas on pärimusi, mille kohaselt on Slattenpatteni rinnad nii pikad sellepärast, et ta saaks imetada oma vee all elavaid kalamaime – niisuguste lugude tõttu peavad mõned uurijad teda ka veejumalannaks.

Sjællandi lõunaosas on levinud lood ka sellest, kuidas kuningas Valdemar jälitab mustal või valgel hobusel koos oma koertega igal õhtul Slattenpattenit ning tulistab teda, kuid igal hommikul on Slattenpatten ikkagi elus.

Slattenpatten käivat öösiti ka toitu varastamas, ent kui leiva sisse kriibitakse rist, ei saa ta seda võtta. Usutakse ka, et kes tema rinnast piima imeb, saab sellest piimast üleloomulikke võimeid.

Saksa keelealal on sarnase olendina tuntud Langtüttin, ka Titzenwief või Roggenmöhn, kes jookseb lastele järele ja pakub neile oma rinda. Ühest rinnast voolab piim ja teisest mäda, vahel ka veri ja tõrv. Tema rinnad võivad olla ka mustad või isegi rauast; lastele võib temaga kohtumine lõppeda saatuslikult.

Pikkade rindadega kurjasid naisolendeid on ka teiste rahvaste folklooris, näiteks türgi-tatari rahvastel albastid ja vene folklooris Albasta.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Albasta / labasta / lobasta / lopasta (kuri veevaim vene folklooris)
Albastid (kurjad vaimolendid türgi-tatari folklooris)
Åmanden (näkk-olend Taani folklooris)