Nøkk / nøkken (näkk Norra ja Rootsi folklooris)

Nøkk ehk nøkken, näkk Norra ja Rootsi folklooris. Meessoost olend, kes elab jõgedes, tiikides ja järvedes. Tuntud juba vanapõhja ajast, eriti levinud Norra ja Rootsi folklooris. Nøkk võib esineda erineval kujul. Tavaliselt püüab ta inimesi enda juurde meelitada ja uputada. Olend on seotud germaani mütoloogiaga ja esineb kohalike variantidena kogu Põhja-Euroopas, erinevaid jooni on laenatud ka Saksa ja Kesk-Euroopa legendidest, samuti merineitsidelt ja meri-meestelt.

Vanapõhja sõna nykr ehk nøkk esineb enamikus germaani keeltes erinevates variantides: rootsi keeles Näcken või Necken (Scanias ka älven ja bäckamannen, põhja pool Upplandi ja Värmlandi strömkarlen ja veel põhja pool forskarl, kvarngubbe jm). Taani folklooris on sarnane tegelane Åmanden ehk 'jõemees'. Inglise keeles on ta The Nix ja saksa keeles der Nix, der Neck, der Nöck, der Wassermann või der Nickelmann.

Need kujud on meessoost olendid, samas kui saksakeelset sõna die Nixe kasutatakse ka naissoost jõevaimu kohta, samuti võivad Nikse vanemas taani keeles ja nixie ning nixy inglise keeles tähendada ka naissoost veevaimu. Saksa mitmusevormi Nixen kasutatakse nii mees- kui ka naissoost olendite kohta .

Vanades lugudes kujutatakse näkki hirmuäratava, pahatahtliku olendina, kes on seotud nii deemonite kui ka allilmaga. Ta elab veekogu ääres ja püüab inimesi ning loomi vette meelitada, eriti pärast päikeseloojangut. Eriti ohtlik on ta ristimata imikutele ja rasedatele naistele. Kuid ta võib olla ka kurb kuju, kes elab üksinduses ja kurdab, et ta ei saa igavest õndsust ega pääse taevasse.

Näkk võib olla nähtamatu, kuid ta võib võtta ka palgi, parve või muu vees hõljuva eseme kuju; ta võib muut ennast ka hobuseks või inimeseks ja selline maismaale tulla, et inimesi endaga vette viia. Harvemini esineb ta nägusa noore mehena, pikkade juustega viiuldajana, pikkade, kes võrgutab noori naisi surnuks, kuid ta võib olla punase jõuluvanamütsi või halli habemega päkapikk. Saksa legendides on Nix enamasti vanem pikkade vuntsidega mees, sageli naissoost merineitsiga, kuid ta võib olla ka punaste või kuldsete salkudega poiss.

Nøkken on paljudes lugudes hallikasvalge hobune, kes meelitab inimesi, eriti lapsi, selgaistuma, et neid siis vette viia. Lõuna-Rootsis kutsuti selist olendit Bäckahästiks (ojahobuseks): on lugusid, milles Bäckahästen püütakse kinni ja teda kasutatakse veoloomana, kuid ta põgeneb niipea, kui avaneb võimalus. Rootsis on ka lugusid, milles nøkk võtab musta härja kuju. Sellised veehobused ja -pullid on tuntud ka Šotimaal ja Iirimaal, Fääri saartel ja Islandil.

Mitmes loos on nøkken ta viiuli- või harfimängija, kes õpetab ka inimestele pillimägu kas siis tasu või ohvri eest, milleks võib olla valge peni, must loom (nt mardikas või kass), kolm tilka verd sõrmusesõrmest, puskar, nuusktubakas jm.

Sagedamini on viiulimäng seotud aga lugudega vähemohtlikust Fossegrimist, keda rootsi keeles

nimetatakse ka strömkarleniks.

Nøkki eest saab ennast kaitsta vette sülitades või visates sinna midagi rauast tehtud, näiteks nõela või väikese raudristi. Samuti võib ellu jääda siis, öeldakse olendi nimi, st "Nøkken!", "Nyk!" jne.

Pärast 1850. aastat pole nøkki kohtamiste kohta teateid tulnud.

Üks nägilugu on erinevates variantides levinud kogu Euroopas. Taanis seostatakse seda Åmandeniga (jõemehega), kes on taani folkloori võtmeisikuid. Selles loos näkki ennast ei nähta, kuid inimesed kuulevad, kuidas jõest hüüab keegi: "Aeg on kätte jõudnud, aga meest pole kohal!" Samal ajal on näha, kuidas keegi kukub või jookseb ise jõkke ja isegi kui üritatakse teda päästa, upub ta varsti. Selle loo ühes versioonis tahab üks mees ise vette viskuda, kuid inimesed hoiavad teda kinni – seejärel küsib mees joogiks jõevett, joob seda ja sureb.

Pilt: Theodor Kittelsen "Nøkken" (1904)

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Bäckahästen / ojahobune (näkkolend skandinaavia folklooris)
Kvarngubbe (veskinäkk Rootsi folklooris)
Åmanden (näkk-olend Taani folklooris)
Kelpie (veehobune šoti ja iiri folklooris)
Fossegrim / Grim / Strömkarlen (viiuldav veevaim Skandinaavia folklooris)
Näkk