Hamaguri nyōbō (merikarp-naine Jaapani folklooris)

Hamaguri nyōbō (merikarp-naine), olend Jaapani folklooris. Merekarbi-versioon kogu Jaapanis tuntud lugudest, milles mõni loom abiellub naise kujul mehega – kooselu kestab neis seni, kuni naise identiteet paljastatakse.

Üks lugu: Kalur Mokichi püüdis väga suure merekarbi, mille eest oleks saanud palju raha, kuid Mokichil hakkas merekaprbist kahju ja ta viskas selle tagasi merre. Kui Mokichi koju jõudis, ootas teda noor ja kaunis naine. "Minu nimi on Ohama. Ma olen sinusse armunud. Palun, kas sa ei võtaks mind oma naiseks?”

Mokichi võttis Ohama naiseks. Naine tegi imehästi süüa, eriti hea oli tema misosupp. Mokichi uuris Ohamalt, kuidas naine seda teeb, kuid too keeldus seda välja rääkimast. Veel enam, Ohama ütles Mokichile, et mees ei tohi kunagi näha teda kokkamas. Siiski sai uudishimu ühel päeval mehest võitu ja ta piilus kööki – ta nägi, et Ohama on keedupoti kohal ja urineerib sinna.

Sellel õhtul keeldus Mokichi misosuppi söömast ja Ohama taipas, mis on juhtunud.

"Sa nägid mind, kas pole?" ta küsis.

Mokichi noogutas. Ohama astus uksest välja, läks mere äärde, põlvitas veepiiril ja nuttis. Aeglaselt muutus ta tagasi merekarbiks, kelle elu Mokichi oli kord säästnud. Karp libises vette, ujus minema ja teda ei nähtud enam kunagi.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Kaeru nyōbō (konn-naine jaapani folklooris)
Shinkirō (miraaž Jaapanis)
Unagi hime / ōunagi (angerjas-yokai Jaapanis)
Tako nyōbō (kaheksajalg-naine Jaapanis)