Unagi hime / ōunagi (angerjas-yokai Jaapanis)

Unagi hime (angerjaprintsess) ehk ōunagi, angerjas-yokai Jaapani folklooris. Suhteliselt vähetuntud olend, lood pärinevad peamiselt Miyagi prefektuurist. Unagi hime'd elavad järvede ja tiikide põhjas. Nad on suured hiidangerjad, kes saavad võtta kauni naise välimuse.

Mõnes loos öeldakse nad kuduvat tiikide põhjas kangastelgedel endale riideid ja telgede plõksumist olevat kuulda kaldale.

Kui kalurid unagi himega kokku puutuvad, lahkuvad nad selle veekogu äärest, et yokaid mitte häirida – kui mõni kalur seal siiski kala püüab, saab ta kaaslastelt noomida.

Unagi himed on ka nende poolt asustavate tiikide valvuriteks, kes peavad vahel võitlema teiste loomadega, näiteks krabi või kaheksajalaga. Mõnikord paluvad nad selleks võitluseks abi inimestelt.

Ühes loos jalutas sõdalane Genbē vihmasel suveööl ümber tiigi. Angerjas, kellele tiik kuulus, ilmus Genbē ette kauni naisena ja kurtis, et järgmisel õhtul tuleb kaheksajalg, kes elab teises tiigis, ja võitleb temaga. Ta anus sõdalast, et too jääks tiigi äärde ja kaitseks teda. Genbē lubaski aidata, kuid järgmisel õhtul lõi ta kartma ja jäi värisedes koju. Kui ta hommikul tiigi äärde tuli, leidis ta sealt hiidangerja mahalõigatud pea. Selle pilkumatud silmad vaatasid teda sellise vihkamisega, et Genbē kaotas mõistuse, hüppas tiiki ja uppus.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Angerjalinn (Eel City)
Angerjad jumalatena
Unagi
Müütilised veeolendid