Iso onna (vampiirnäkk Jaapani folklooris)

Iso onna (rannalaine), vampiirnäkk Jaapani folklooris, tuntud Kyūshū saartel ja Lääne-Jaapanis. Jahib kivistel randadel kalureid ja rändureid, kelle verest toituda.

Kirjeldustes on suuri erinevusi. Enamasti näivad nad ilusate naistena, kes on äsja veest tulnud ja tilguvad veest; juuksed on pikad ja ulatuvad peaaegu liivani; silmad on täidetud seksuaalse energiaga, peaaegu läbipaistvad märjad riided kleepuvad ihule. Vööst ülespoole näivad nad inimnaistena, kuid vööst alamal on udused ja kergelt läbipaistvad. Mõnes piirkonnas on nad nii suured, et võivad merel laevu purustada nagu umibosu. Ka on neil võime maskeeruda suurteks rannakivideks.

Iso onna võib ilmuda liivarannale kauni naisena, kes vaatab kaugele merre. Kui keegi läheneb ja temaga juttu teeb, pöörab ta ümber ja laseb kuuldavale koleda karje. See jahmatab ohvrit ja iso onna haarab temast oma pikkade juustega ning tirib saagi merre. Vees imeb ta ohvrist vere välja oma juustega.

Kivistel randadel istuvad iso onnad kaljudel ja kutsuvad möödujaid enda juurde. Nende ohvrid kõnnivad lummatutena otse nende poole, eirates kaljudel liikumise ohte, kuni kukuvad alla ja saavad surma. Nüüd saavad iso annad neist toituda. Vahel võib iso onnasid kohata ka kaugel merel, kus nad tegutsevad samamoodi nagu maal – püüavad oma inimesi oma pikkade juustega ja tühjendavad siis verest.

Enim kohtab iso onnasid oboni (esivanemate austamise püha) ajal ja aastavahetusel, mil saab kergemini ületada piiri elava ja vaimumaailma vahel. Vahel teevad nad saagi püüdmiseks koostööd deemon ushi-oniga.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Nure onna / nure yomejo (vampiirnäkk-madu Jaapani folklooris)
Näkk
Daki (kaljunäkk Jaapani folklooris)
Umibozu (jaapani merekoletis)
Ushi-Oni / gyūki (deemon jaapani follklooris)