Ushi-Oni / gyūki (deemon jaapani follklooris)

Ushi-Oni ehk gyūki, deemon Lääne-Jaapani folklooris. Rahvasuu kirjeldab piirkonniti erinevaid ushi-oni'sid, kuid enamasti on need veisepealised koletise. Ushi-onide tavakäitumiseks on ilmuda randadesse ja rünnata seal jalutavaid inimesi.

Ushi-oni välimus varieerub peamiselt geograafilise asukoha järgi. Tavaliselt on neil teravate ülespoole kaarduvate sarvedega härja pea, suured kihvad ja sihvakas keel, nad sülitavad mürki ning naudivad inimeste tapmist ja söömist. Nende keha on kõige sagedamini kujutatud ämblikukujulisena, kuue jala ja pikkade üksikute küünistega iga jäseme lõpus.

Teistes kirjeldustes on neil härja pea ja oni (teatud deemon jaapani folklooris) torso. Mõnedes legendides ilmuvad nad mägedes templivärava ette inimrõivastes või lennates putukatiibade abil. Osa ushi-onide välimus on vastupidine, nad on oni pea ja härja kehaga.

Ushi-Onidest on rohkelt erinevaid rahvajutte, kuid neist on kõneldud ka jaapani klassikalises kirjanduses. Ushi-Oni müütilised kujud on osalisteks ka mitmetel kaasaegsetel festivalidel.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Nure onna / nure yomejo (vampiirnäkk-madu Jaapani folklooris)
Iso onna (vampiirnäkk Jaapani folklooris)
Müütilised veeolendid