Chiloe sireen (näkk Chiloe saarestikus)

Chiloe sireen (hispaania La Sirena chilota), näkk Chiloe saarestikus (Tšiili), kelles on sulandunud Euroopa sireeni kuvand maputšede mütoloogiaga. Ta on pooleldi kala ja pooleldi naine. Inimosa on kaunis neiu, pikkade kuldsete juustega, kalaosa katavad kuldsed soomused .

Chilote kalurite folklooris on Sirena chilota võimsa mereolendi Millalobo ja inimnaise Huenchula tütar. Tema isa Millalobo usalda talle hoolitsemise kõigi kalade eest. Ta aitas ka oma vennal ja õel (Pincoyl ja Pincoyal) kanda uppunute surnukehi Caleuche nimelisele laevale, kus need elustuvad ja on õnnelikud.

Chiloe sireen elab tavaliselt Laiteci saare lähedal; ja kuuvalgetel öödelvõib näha teda kaljudel istumas ja ennast kuldse kammiga kammimas. Kaluritel tuleb aga olla ettevaatlik, sest ta võrgutab neid kauni lauluga või lubadustega suurest kalasaagist. Ka räägib ta vahel läbi pisarate kurba lugu oma üksindusest, viib siis kuulaja merepõhja paleedesse. Sealt ei saa mees enam omal tahtel tagasi maa peale tulla, kuid vastutasuks saab tohutuid rikkusi.

Mehed, keda Chiloé sireen enam ei ihalda, vabastatakse ja nad võivad maa peal luua uue perekonna, kuid sireeni loitsude mõjul sünnivad mehel ka uue naisega lapsed, kellel on kalasaba.

Pilt: Chiloe sireeni kuju Chonchi linnas

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Chiloé merilehm
Caleuche (viirastuslaev Chiloe saarte mütoloogias)
Pincoy (veeolend Chiloe saarte mütoloogias)
Pincoya (mereneid Chiloe saarte mütoloogias)
Millalobo (merevalitseja Chiloe saarte mütoloogias)
Näkk