Caleuche (viirastuslaev Chiloe saarte mütoloogias)

Caleuche, viirastuslaev Chiloe saarte mütoloogias. Caleuche'i legend on seotud mitmete erinevate Chiloe saarestiku uskumustega. Laeva on võimalik näha vaid teatud oludes, näiteks udustel päevadel. Laevalt kostab muusika ja seal särab valgus, sest laeval toimub lõppematu pidu. Laev võib olla nähtav ja muutuda taas nähtamatuks, selle meremehed aga muutuda huntideks või delfiinideks. Ka on see laev erakorselt kiire. Üldiselt on laeva meremehed oma käitumises ausad ja päästavad laevahukkudes ellujäänuid. Mõne loo põhjal on laeva sihtkkohaks Ceasarite linn, mis on peidus kusagil Andide kaldal, ja mille elanikud igavesti elavad.

Legendi päritolu kohta on erinevaid oletusi. See võib kohandus Lendava Hollandlasena tuntud Euroopa kummituslaevast, ent põhineda ka reaalsetel sündmustel, nagu Hollandi laeva The Calanche või Hispaania Estrecho de Magallanes'i salapärased kadumised.

Kõige laialdasemalt levinud legendi järgi tuuakse laevale meres uppunud inimesed, kes elavad seal igavesti keset lõppematut pidu. Maagilise laeva looja on merevalitseja Millalobo ja surnuid toovad laevale tema kaks tütart ja poeg.

Teise legendi järgi ilmub laev merele selleks, et võluda kalureid kauni muusikaga ja selle abil orjastada – seejärel on nad sunnitud laeval töötama kogu igaviku.

Kolmanda versiooni järgi pidutsevad laeval ja veavad sellega oma kaupa Chiloe nõiad. Samuti öeldakse, et nõiad naasevad reisilt, mida nad teevad iga 3 kuu tagant, et oma võimeid tugevdada. Väidetavalt saavad laevale minna ja seda transpordivahendina kasutada ainult meeskonnaliikmed. Millalobo korraldusel on teistel laevale minek või laevale sisenemine keelatud.

Neljanda versiooni järgi sõlmib Caleuche'i meeskond maagilisi lepinguid teatud kaupmeestega ja tagab neile jõukuse teatud teenete eest, nagu nende maja kasutamine pidudeks või muudeks ebaseaduslikeks või tumedateks ettevõtmisteks. Kui Chiloe inimene saab kiiresti rikkaks, siis arvatakse, et ta on sõlminud lepingu Caleuche'i meeskonnaga. Sellised kuulujutud levisid ka pärast 1960. a Valdivia maavärinat, kui mõned majad jäid puhkenud tulekahjudest puutumata. Samal kümnendil levisid ka lood, et paljude Chiloe saarestiku jõukate kaupmeeste majade juurest on kuuldud laevaankru heitmise helisid – väidetavalt toimetati vargsi kaupu ja aardeid neile, kellel oli Caleuche'ga leping. Enamik inimesi pidas jõukuse toojateks siiski pigem surelikke kui üleloomulikke salakaubavedajaid.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Chiloé merihobune
Pincoya (mereneid Chiloe saarte mütoloogias)
Pincoy (veeolend Chiloe saarte mütoloogias)
Chiloe sireen (näkk Chiloe saarestikus)
Millalobo (merevalitseja Chiloe saarte mütoloogias)