Chiloé merilehm

Chiloé merilehm (hispaania Vaca marina chilota), veeloom, kes on suure, rammusa lehma kehaga ja hülgeloibadele sarnaste jalgadega, mille abil ta ujub kiiresti meres. Olendil on suured keerdunud sarved ja heledad säravad silmad, mis on pullide jaoks väga atraktiivsed. Usutakse, et see olend soovib hävitada kõik maismaal elavad veised. Ta pärinevat mullikast, kes uppus ürgmadude Tenten Vilu ja Caicai Vilu müütilise võitluse ajal.

Kui tal õnnestub meelepärasele maismaapullile küllalt lähedale pääseda, jookseb ta kiiresti merest maale, lõhkudes kõik tarad ja okastraadid, mis ette jäävad. Kui pull ta silmi näeb, on loom lummatud ja tahab kangesti merilehmaga kopuleeruda.

Pärast oma seksuaal- ja kättemaksuhimu rahuldamist naaseb merilehm uhkelt ja põlglikult merre, jättes maha kurnatud pulli. Lõõtsutav pull jääb vahtima mere poole, ta ei söö enam ja liigub vaid hädavaevu. Kui omanik peakski tooma talle teisi emaseid vaiseid, on need tema suhtes täiesti ükskõiksed ja tal polegi nende jaoks enam meheväge. Tema saatuseks on nälga surra või omaniku otsusel ise toiduks saada. Ainus veiselaadne olend, kes peab vastu merilehmale, on müütiline Camahueto, kellega merilehm paaritub selleks, et saada noori camehuetosid, et nendega ka tulevikus paaritumisi jätkata.

Allikas: Wikipedia

November, 2022

Vaata lisaks:

Chiloé merihobune
Camahueto (koletis Tšiili mütoloogias)
Millalobo (merevalitseja Chiloe saarte mütoloogias)
Chiloe sireen (näkk Chiloe saarestikus)