Mishipeshu / veepanter (veekrüptiid Põhja-Ameerikas)

Mishipeshu, ka Mishibijiw, üks tähtsamaid mütoloogilisi veeolendeid paljude Põhja-Ameerika kirdeosa metsaalade ja Suure Järvistu piirkonna põlisrahvastel, eriti anišinaabedel. Nime Mishipeshu on tõlgitud kui 'suurt ilvest' või ka 'veealust pantrit'. Olendil on hiiglasliku kassi pea ja käpad, keha on aga kaetud soomustega ja piki selga ning saba jooksevad noataolised ogad. Välimuse kirjeldustes on variatsioone, kuid see on erinevate loomade sulam: kassi, puuma või ilvese keha; hirvede või piisonite sarved; püstised soomused seljal;  aeg-ajalt suled; ja jäsemeid teisteltki loomadelt, olenevalt konkreetsest müüdist. Vahel on nad erakordselt pikkade sabadega,   aeg-ajalt ka maolaadsete joontega.  Arvatakse, et olendid möirgavad või susisevad tormide või kärestike helide saatel.
Väidetavalt elab Mishipishu järvede ja jõgede kõige sügavamates kohtades, kus ta võib põhjustada torme.  Mõnedes lugudes on veealused pantrid abivalmid ja kaitsvad, kuid sagedamini on neid peetud pahatahtlikeks olenditeks, kes toovad surma ja ebaõnne. Mishipeshu hea- või pahahtlikusest sõltus ka kalapüügi edukus – tema soosingu saavutamiseks ohverdati koer, kes visati vette.
Mishipeshu on tuntud ka vasemaardlate valvurina Superiori järve ja Suure Järvistu piirkonnas. Põlisrahvad kaevandasid seal vaske ammu enne eurooplaste saabumist. Ajaks, mil misjonärid saabusid piirkonda (17. saj), oli seal vase võtmine Ojibwa hõimu poolt keelatud. Kõige hullem oli võtta vaske Michipicoteni saarelt; seda peeti Mishipeshu koduks ja vase võtmist sealt tema enda käest varastamiseks.

       

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Obojoki / Okoboji järve koletis (veekrüptiid USAs)
Nguruvilu (jõekoletis Tšiili ja Argentiina mütoloogias)
Müütilised veeolendid