Obojoki / Okoboji järve koletis (veekrüptiid USAs)

Obojoki, ka Okoboji järve koletis, järvekoletis Ida-Okoboji järves (USA, Iowa, East Okobju Lake). Järve pindala on 7,4 km2, sügavus kuni 7 m; selles elavat koletist kirjeldatakse kui veelooma, kelle pea on keeglikuuli suurune. Selle värvus on tume või rohekaspruun ja ta ründab väikesi paate. Teda arvatakse olevat kas suur kala, hüljes või meremadu .

Ajalooliselt elasid piirkonnas erinevad indiaan hõimud, sh Saukid ja Meskwakid, kelle uskumustes oli ka vee-draakon või veealune panter (Naamipeshiwa või Peshipeshiwa): "...võimas mütoloogiline olend, mis on umbes nagu puuma ja draakoni ristand. See on ohtlik koletis, kes elab sügavas vees ja põhjustab meeste ja naiste uppumist." Suurte järvede ääres on põlisrahvastel oma versioon veealusest pantrist, mida tuntakse Mishipeshu või Mishibijiw nime all.

1903. a teatasid härra ja proua Charles Bartlett, et kui nad olid paadiga järvel, siis nägid seal veest tõusmas pritsimeid ja tekkisid nii tugevad lained, et need võinuks paadi ümber ajada, mistõttu nad sõitsid selle vältimiseks mujale. Bartlett ütles end uskuvat, et see oli kas suur madu või kala.

2001. a juunis läks üks naine koos oma kahe lapsega järve ääres paadisillale. Nad teatasid, et nägid vees suurt, umbes 5 jala pikkust küüruga olendit, kelle soomustega kaetud kehal oli maomuster; pea oli nagu sisaliku ja hobuse ristand, värvus tume ja sinakasroheline. Olend ujus umbes tosin meetrit eemal, suu pärani lahti, justkui hingaks pikalt, siis aga tuli otse paadisilla poole. Olend sukeldus ja ujus vastu paadisilla posti, ujus edasi puidust sillalaudade alla ja pani need värisema ja kolisema. Naine ja tema lapsed jooksid kaldale.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Mishipeshu / veepanter (veekrüptiid Põhja-Ameerikas)
Müütilised veeolendid
Veekrüptiidid