Nguruvilu (jõekoletis Tšiili ja Argentiina mütoloogias)

Nguruvilu (mapudunguni keeles ngürü, 'rebane' + filu, 'madu'; ka Guirivilo, Guruvilu, Ñuruvilu jm), jõekoletis maputše põlisrahvaste (Tšiili, Argentiina) usundis. Jõgedes elav koerasuurune olend; pea on nagu rebasel, maolaadse keha ja pika sabaga, mille otsas on küünised. Oma sabaga tekitab ta vees pööriseid.
Nguruvilu võib tekitada ohtliku keerise ja uputada inimese, kes üritab jõge ületada. Ta muudab vee jõe mõlema kalda ääres madalaks, et julgustada inimest jõge ületada, luues niimoodi petliku mulje ohutusest. Nguruvilu on väga tugev, ta mässib oma küünistega saba ümber loomade või inimeste, tirib need põhja, uputab ja siis toitub nendest. Ta ei tule tavaliselt jõest kuivale maale – see põhjustab temas värinaid nagu tunneks ta tohutut külma.

Ainus ohutu viis ületada jõge, milles elab nguruvilu, on sõita üle jõe paadiga. Nguruvilust saab vabaneda vaid machi (šamaani) või hea kalku (nõia) abil. Kalkule soovitatakse selle eest kingitusi teha. Kalku kahlab läbi jõe, kuni jõuab keerisekohta ja sukeldub seal. Oma maagiliste võimete abil püüab ta Nguruvilu kinni ja ujub koos temaga pinnale. Seal ähvardab ta olendit pika terava noaga, öeldes, et vigastab teda, kui too veel kunagi kahjustab inimest, kes üritab jõest läbi minna. Seejärel laseb kalku looma vette tagasi. Arvatakse, et too asub nüüd mujale elama, tõenäoliselt allavoolu asuva järgmise tuntud jõeületamise paigani.

Sarnaste omaduste tõttu aetakse nguruvilot vahel segamini teise mütoloogilise olendiga, nimelt cueroga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Mishipeshu / veepanter (veekrüptiid Põhja-Ameerikas)
Cuero (veekoletis Tšiilis ja Argentiinas)
Yacumama (indiaani veekoletis)
Müütilised veeolendid