Cuero (veekoletis Tšiilis ja Argentiinas)

Cuero (hispaania ' nahk'; mapudunguni keeles trülke wekufü 'nahk-wekufe'), ka cuero del agua ('vesinahk'), cuero vivo ('elav nahk'), manta ('sarvikrai') või manta del diablo ('saatana sarvikrai'), mütoloogiline veeolend maputše põlisrahvaste mütoloogias; hilisemalt levinud ka hispaaniakeelses Tšiili kesk- ja lõunaosas ning Argentiina edelaosas.

Wekufe (ka huecufe, watuku jm) on maputše mütoloogias erinev pahatahtlik vaimne või ka füüsiline olend, seega vastaks mapudunguni trülke wekufü mõistele eesti keeles kõige täpsemalt sõna kurinahk.

See olend on justkui lehma või mõne muu suure looma nahk. Tema keha serval on küüniste sarnased manused või konksjad okkad. Keha ühes otsas on kaks kombitsate või sarvede taolist moodustist, mille otsas on punakad punnsilmad. Keha alapoolel asub suu, mis sarnaneb suure iminapaga – selle abil imeb ta saagist vedelikke, kuni saak on kuiv ja surnud. Niisuguse kirjelduse tõttu seostatakse olendit vahel merisarvikute ehk sarvikraidega ja pole võimatu, et nende merekalade välimus ongi andnud mõningase tõuke cuero-müüdi tekkimiseks.

Cuerod on elanud või ka elavad Tšiili ja Argentiina paljudes jõgedes, järvedes ja laguunides, harvem meres. Mitmetes kohtades, nagu näiteks Lõuna-Tšiilis asuvas Chiloé sarestikus ründavat nad peamiselt loomi ja vahetevahel ka inimesi ja paate.

Rünnak toimub enamasti videvikus, vuero läheneb vargsi saagile, kes võib kaldal, joomiskohal, vees suplemas või ka paadis. Küllalt lähedale jõudnud, hüpnotiseerib cuero oma saagi, haarab siis oma teravate küüniste abil ohvrist või paadist kinni ja veab selle vee alla. Seal ta lämmatab saagi ja imeb temast täielikult välja vere ja muud kehavedelikud.

Cuero tapmiseks on vaja machi (šamaani) abi. Too heidab olendile teatava barbarise (Berberis buxifolia) oksi ja paneb olendi oma maagilise väega uskuma, et oksad on söödav saak. Oksi rünnates ja lämmatada püüdes tungivad astlad tema kehasse, cuero hakkab veritsema, tema nahk rebeneb ja olendi füüsiline keha sureb. Teine viis cuero tapmiseks on mähkida paljude tugevate okastega kaktus looma makku või sisikonda ja visata see cuero lähedale vette – kui olend neelab selle alla, torkavad okkad ta läbi ja ta sureb.

Eluviisi teatava sarnasuse tõttu aetakse cuero mõnikord segamini teise mütoloogilise olendiga, nimelt nguruviluga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Yacumama (indiaani veekoletis)
Müütilised veeolendid
Nguruvilu (jõekoletis Tšiili ja Argentiina mütoloogias)