Finfolk (Orkney näkkrahvas)

Finfolk (vahel ka Finnfolk), Orkney saarestiku folklooris kuju muutvad merenõiad, näkid, salapärane Finfolkaheemi rahvas, kes teeb regulaarselt reise ookeanisügavustest Orkney saartele. Nad kahlavad, ujuvad või mõnikord ka sõuavad Orkney kallastele kevad- ja suvekuudel ja vangistavad inimesi. Finfolk (nii Finman kui ka Finwife) röövivad kaldaaladelt kalureid või hullavaid noorukeid ja sunnivad nad abikaasadena eluaegsesse orjusse.

Meessoost Finman on pikk, kõhn, karmi näoga. Tal on maagilisi võimeid: nii suudab ta sõuda Norrast Orkney saartele seitsme aerutõmbega ja muuta oma paadi nähtamatuks. Väldib inimkontakte ja hävitab kõigi tema vetesse sattunud kalurite paadid. Tema eest võib kaitsta laeva põhjale kriidi või tõrvaga joonistatud ristimärk, mida Finman ei salli. Ta on kaval alati valmis meestelt välja petma hõbedat või naisi.

Naissoost Finwife alustab elu kauni merineitsina, kes on pühendunud inimmehe leidmisele. Kui korda läheb, viib ta mehe enda juurde Finfolkaheemi, ent mõnel juhul võib minna elama ka mehe juurde. Kui inimmeest ei leia, võtab Finwife meheks Finmani, ent too saadab ta sageli kaldale töötama ravitseja või ketrajana. Kogu teenitud hõbeda peab Finwife saatma Finmanile või riskima sellega, et saab kohutavalt peksa. Tihti on Finwife'l must kass, kes võib muutuda kalaks, et viia sõnumeid perenaise sugulastele Finfolkaheemis.

Finfolkaheem on Finfolki veealune kodu, palee suurte kristallsaalidega, seest ja väljast kaunistatud mitmevärvilistest merevetikatest aedadega. Palees pole kunagi pime, sest seda valgustab väikeste mereelukate helendus.

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Selkid (libahülged Põhjasaarte, Islandi ja Fääri saarte mütoloogias)
Näkk
Yacurunad (Amazonase näkkrahvas)
Müütilised veeolendid