Yacurunad (Amazonase näkkrahvas)

Yacurunad, müütiline veerahvas Amazonase vesikonnas, kes elab veealustes linnades, enamasti jõgede suudmeis. Nimi tuleneb ketšua keelest: yaku ("vesi") ja runa ("mees").
Yacurunat kirjeldatakse kui karvast, tahapoole suunatud pea ja deformeerunud jalgadega inimese sarnast olendit, keda saadab madu ja kes sõidab krokodilliga. Teda peetakse ka jumalaks, kellel on võime muutuda meheks.
Öösiti rändab Yacuruna Amazonase vihmametsas, kasutades kanuuna musti krokodille. Päeval magab jõgede ja järvede põhjas, üks silm lahti. Yacurunad suhtlevad Amazonase veeloomadega ja neil on loomade üle täielik kontroll. Kohalikud usuvad, et Yacuruna võib muutuda Amazonase jõe delfiiniks, keda meelitab naiste kuupuhastuse aegne verelõhn. Kui naine on leitud, muutub Yacuruna kenaks ja ahvatlevaks meheks, kes seejärel naise röövib ja viib jõesügavustesse.
Yacurunad elavad veealustes linnades kristallpaleedes, millel on kirjud kalasoomustest ja pärlitest seinad.
Kui Amazonase kogukondadest inimesed kaovad, eeldatakse sageli, et Yacuruna on nad võrgutanud ja vangi võtnud. Röövitud ohvrid muutuvad ka ise järk-järgult yacurunaks, Muutus on pöördumatu ja ohver ei pruugi enam kunagi koju tagasi tulla.
Šamaan võib võtta yacurunaga ühendust ja olla šamaanile liitlaseks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Finfolk (Orkney näkkrahvas)
Müütilised veeolendid
Näkk
Näkk (eesti)
Yacumama (indiaani veekoletis)