Weddelli hüljes (Leptonychotes weddellii)

Weddelli hüljes ehk sukelhüljes (Leptonychotes weddellii), poolveeline imetaja hülglaste (Phocidae) sugukonnast, perekonna ainuliik. Inglise weddell seal; saksa Weddellrobe; soome weddwllinhylje; vene тюлень Уэдделла. Nimetatud inglise meresõitja James Weddelli (1787-1834) auks, kes oli Antarktika esmauurijaid. 


Kogu Antarktika rannikul ja ümbritsevatel saartel tavapärane liik, populatsiooni suuruseks arvatakse 0,8 miljonit isendit. Pikkus kuni 3,5 m, mass võib olla üle 400 kg. Toitub kaladest ja kalmaaridest (päevas sööb neid kuni 54 kg) kuni 700-800 m sügavusel, suudab vee all viibida 60-80 min. Sügiseti närib kasvavasse jäässe hingamisauke, mistõttu vanemate isendite kihvad ja silmhambad on sageli murdunud. Paaritumine toimub vees jää all, mille käigus emane saab sageli hammustushaavasid. Sünnitab 1 poja aastas. Poja toitmine kestab 6-8 nädalat, piima rasvasisaldus on kuni 70% ja poeg kosub imetusaja jooksul kuni 90 kg võrra.

September, 2018

Vaata lisaks:

Hülglased (Phocidae)
Loivalised (Pinnipedia)
Kalale.ee KIK