Põishüljes (Cystophora cristata)

Põishüljes (Cystophora cristata), poolveeline imetaja hülglaste (Phocidae) sugukonnast, perekonna ainuliik. Inglise hooded seal; saksa Klappmütze, Mützenrobbe; soome kuplahylje, klapmytsi; vene хохлач.



Põhja-Atlandi lääneosas: Gröönimaast, Islandist, Svalbardist, Novaja Zemljast kuni Baffini saare ja Newfoundlandini. Isased 210-280 m ja 260-300 kg, emased 180-227 cm ja 145-160 kg. Eluiga kuni 35 a. Eripäraks on nahast ninakott isase isendi koonul, mille ta puhub erutusseisundis õhku täis ja ninas olev punane või punakas põis, mille ta erutudes samuti demonstratiivselt täis puhub. Karvkatte värving on kontrastne: helehallil taustal korrapäratud tumedad laigud.

Toitub kalast ja kalmaaridest. Migreerub koos triivjääga. Paljunemisajal koguneb karjadena paksule jääle, selliseid lesilaid on Põhja-Atlandis 3-4. Täiskasvanud isased võitlevad paaritumisõiguse eest. Võitja valvab oma ala, millele majutub 2-4 emast hüljest. Kuni emased sünnitavad, vpeab isane valvet. Poega toidab emane vaid 4 päeva, seejärel paaritub isane temaga vees ja läheb järgmise emase juurde. Poeg on pealtpoolt sinakashall, alt valge, nahast ninakott tekib teisel eluaastal, suguküpsus emastel 3-4 aastaselt, isastel 4-6 aastaselt.


Põishülge levila, tumesinisega märgitud paaritumisalad
September, 2018

Vaata lisaks:

Hülglased (Phocidae)
Loivalised (Pinnipedia)
Kalale.ee KIK