Asrai (müütiline veeolend inglise folklooris)

Asrai, müütiline veeolend inglise folklooris ja kirjanduses. Asrai on veehaldjas, keda kujutatakse tavaliselt järvedes elava naisena, sarnaneb merineitsi ja näkiga.

Juttude põhjal elavad asraid sadu aastaid ja tõusevad veepinnale korra sajandis, et supelda kuuvalguses, mis annab neile väge kasvamiseks. Cheshire'is ja Shropshire'is kirja pandud lood räägivad kalurist, kes püüdis kinni asrai ja pani ta oma paati. Olend anus tundmatus keeles vabadust ja kui kalur ta kinni sidus, põletas asrai tema nahka nagu tuli ning sellest jäi kalurile püsiv arm. Kalur kattis asrai märja rohuga, kuid too jätkas hädaldamist, kuid tema hääl muutus üha nõrgemaks. Ajaks, kui kalur kaldale jõudis, oli asrai ära sulanud ning paati jäänud temast vaid veeloik, sest asrai hukkub, kui on liiga päikese käes.

Mõnikord kirjeldatakse asraisid pelglike ja häbelikena ning nad 2-4 jala (0,61–1,22 m) pikkused. Teisal on neid kirjeldatud pikkade ja nõtketena. Mõnes jutustuses on asrail rohelised juuksed ja jalgade asemel kalasaba või lestadega jalad.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Lambtoni maduuss (draakonilaadne olend inglise folklooris)
Merineitsi
Veehaldjas (eesti)
Müütilised veeolendid