Tömpninad (Pimephales)

Tömpninad (Pimephales), kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonna alamsugukonnast teiblased (Leuciscinae). Inglise bluntnose minnows.

Leviala Põhja- ja Kesk-Ameerikas. Väikesed kalad, kes elavad peamiselt aeglase voolu ja liivase-kivise põhjaga keskmistes ja väiksemates jõgedes; tüse tömpnina ka tiikides ja soodes (see liik on jõudnud ka Euroopa vetesse, kus on nakatanud kohalikke kalaliike nn punasuu-haigusse). Toituvad Toituvad putukatest, putukavastsetest, vetikatest, detriidist. Leiavad mõningast kasutamist kalastamisel söödakaladena.

Perekonnas on 4 liiki (FishBase,2020):

Pimephales notatus (Rafinesque, 1820) (bluntnose minnow) – tähn-tömpnina. USA, Kanada: Suure Järvistu, Hudsoni lahe ja Mississippi veeharetes Quebeci lõunaosast ja Manitoba lõunaosast lõunasuunas kuni Louisianani; Atlandi rannikuvetes St. Lawrence jõest Quebecis kuni Roanoke jõeni; Mehhiko lahe rannikuvetes Mobile lahe veehaardest Alabamas kuni Mississippi jõeni. Demersaalne. Erinevates biotoopides: levila põhjaosas ka suurtes jõgedes, veehoidlates, liustikujärvedes; kõige tavalisem kivise põhja ja selge veega ojades. Elab nii üksikuna kui ka parvedes. Toitub putukatest, putukavastsetest, vetikatest, detriidist. Pikkus kuni 11 cm (TL), tavapikkus 6,5 (TL), eluiga 5 a. Pole ohustatud.



Pimephales promelas Rafinesque, 1820 (fathead minnow) – tüse tömpnina. Levinud laialdaselt Mehhikos, USAs ja Kanadas: alates lõunas Mehhiko Chihuahua osariigist kuni põhjas Kanada mereprovintside ja Suure Orjajärve (Great Slave Lake) vesikonnani; USA nii Atlandi ookeani kui ka Vaikse ookeani rannikualade vesikondades; akvaariumikalana on sattunud ka Euroopa veekogudesse (Prantsusmaa põhjaosas, Belgias). Demersaalne. Aeglase vooluga jõgedes, järvedes, tiikides, kraavides, soodes. Eelistab tamerikkaid piirkondi, talub vee madalat hapnikusisaldust. Enamasti rühmiti. Toitub peamiselt detriidist ja vetikatest, ka väikesterst selgrootutest, zoo- ja fütoplanktonist. Vigastatuna eritab vette teiste kalade jaoks hoiatusnõret. Isane ehitab taimejäänustes emasele kudemiseks pesa, hiljem valvab kalamarja. Pikkus kuni 10,1 cm (TL), tavapikkus 7,3 cm (TL), eluiga 5 a. Pole ohustatud. Akvaristikaäri (aretatud ka dekoratiivsemad vormid). Leiab kasutamist ka vangistuses elavate haide, kilpkonnade jt veeloomade toiduna.



Pimephales tenellus (Girard, 1856) (slim minnow) – peen tömpnina. USA: Kansase idaosas, Arkansases ja Oklahoma kirdeosas. Demersaalne. Liivase või kruusase põhjaga väikestes jõgedes ja ojades. Parvena. Pikkus kuni 7 cm (TL), tavapikkus 5,1 cm (TL). Pole ohustatud.



Pimephales vigilax (S. F. Baird & Girard, 1853) (bullhead minnow) – tarvas-tömpnina. USA ja Mehhiko: Mississippi veehaardes Pennsylvania lääneosast kuni Minnesotani ja lõnasuunas Mehhiko laheni; Mehhiko lahe veehaardes Mobile lahe vesikondadest Georgias ja Alabamas kuni Rio Grandeni Texases, New Mexicos ja Mehhikos.


Veebruar, 2020

Vaata lisaks:

Teiblased (Leuciscinae)