Mügarninad (Hybopsis)

Mügarninad (Hybopsis), kiiruimsete luukalade perekond karpkalaliste(Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonna alamsugukonnast teiblased (Leuciscinae).

Leviala Põhja-Ameerikas, USA. Jõgedes, ojades.

Perekonnas on 6 liiki (FishBase, 2020):

Hybopsis amblops (Rafinesque, 1820) (Bigeye chub) – suursilm-mügarnina. USA: Erie järve vesikonnas, Ohio jõe vesikonnas New Yorgi osariigist idasuunas Illinoisi osariigini ja lõunasuunas Tennessee jõe vesikonnani Georgias ja Alabamas; Ozarksi jõehaardes (Missouri jõe vesikond) Missouris, Arkansases ja Oklahomas. Bentopelaagiline. Parasvöötmes. Mõõduka või aeglase vooli ja liivase või kivise põhjaga väikestes ja keskmistes jõgedes. Rühmiti taimestiku lähedal. Toitub putukatest ja nende vastsetest. Pikkus kuni 10 cm (TL). Pole ohustatud.



Hybopsis amnis (C. L. Hubbs & Greene, 1951) (Pallid shiner) – kahvatu mügarnina. USA: Mississippi vesikonnas Wisconsinist ja minnesotast lõunasuunas Louisianani (võimalik tasandikualal, kuid puudub Cumberlandi jões ning Punases (Red) jões); Amite jõest Louisinas kuni Guadalupe jõeni Texases. Bentopelaagiline. Subtroopikas. Liivase või mudase põhjaga keskmistes ja suurtes jõgedes. Rühmiti. Toitub putukatest ja nende vastsetest. Pikkus kuni 8,4 cm (TL). Pole ohustatud.



Hybopsis hypsinotus (Cope, 1870) (Highback chub) – küürak-mügarnina. USA: Peedee ja Santee jõgede vesikondades Virginias, Põhja-Carolinas ja Lõuna-Carolinas. Bentopelaagiline. Parasvõõtmes. Mõõduka või kiire vooluga keskmistes ja väikestes jõgedes, ojades. Eelistab kivist jõepõhja. Parvena. Toitub veeselgrootuist ja vetikatest. Isane ehitab kivikestest pesa ja valvab maime. Pikkus kuni 7,2 cm (TL), tavapikkus 5 cm (TL). Pole ohustatud.



Hybopsis lineapunctata Clemmer & Suttkus, 1971 (Lined chub) – laiksaba-mügarnina. USA: Coosa ja Tallapoosa jõgikondades Tennessee, Georgia ja Alabama osariikides. Bentopelaagiline. Parasvõõtmes. Kiire voolu ja kivise põhjaga ojades. Hoidub kaldaaaärse taimestiku lähedusse. Toitub putukatest ja nende vastsetest. Pikkus kuni 8,5 cm (TL). Pole ohustatud.



Hybopsis rubrifrons (D. S. Jordan, 1877) (Rosyface chub) – punapea-mügarnina. USA: Saluda, Savannah ja Altamaha jõgede vesikondades Lõuna-Carolinas ja Georgias. Bentopelaagiline. Subtroopikas. Liivase või kruusase põhjaga väikestes jõgedes ja ojades. Pikkus kuni 8,4 cm (TL). Pole ohustatud. Akvaristika.



Hybopsis winchelli Girard, 1856 (Clear chub) – winchelli mügarnina. USA: Mehhiko lahe veehaardes Ocklockonee jõest Floridas ja Apalachicola jõest Georgias ja Floridas kuni Mississippi alamjooksuni Mississippi ja Louisiana osariikides. Bentopelaagiline. Subtroopikas. Ojades, väikestes ja keskmistes jõgedes. Pikkus kuni 8,4 cm (TL). Pole ohustatud.


Veebruar, 2020

Vaata lisaks:

Teiblased (Leuciscinae)