Siughingud (Serpenticobitis)

Siughingud (Serpenticobitis), kalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi hinklaste (Cobitidae) sugukonnast. Võib olla paigutatud ka siughinklaste (Serpenticobitidae) sugukonda selle ainukese perekonnana. Inglise serpent loaches; vene горные вьюны. Eluala Tais ja Laoses Mekongi vesikonnas. Üksnes kiire voolu ja kaljuse või kivise põhjaga vetes, kus vesi on läbipaistev ja happeline, taimestik aga peaaegu puudub.

 

Perekonnas on 3 liiki (FishBase, 2019):

Serpenticobitis cingulata T. R. Roberts, 1997 – poolvööt-siughink. Aasia: Laose põhjaosas ja Tais Mekongi vesikonnas. Kiire ja väga kiire vooluga ojad. Demersaalne. Pikkus kuni 3,9 cm. Seisund: ohustatud.

 

Serpenticobitis octozona T. R. Roberts, 1997 – kaheksaküüt-siughink. Aasia: Laoses Mekongi vesikonnas, kiire voolu ja puhta veega mägijõgedes. Demersaalne. Pikkus kuni 5,4 cm.

 

Serpenticobitis zonata Kottelat, 1998 – vöökiri-siughink. Laoses Xe Bang Fai ja Xe Bang Hiangi jõgedes (Mekongi vesikond). Kiire voolu ja kivise või kruusase põhjaga ojades. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 4,3 cm.

September, 2019

Vaata lisaks:

Karpkalalised (Cypriniformes)
Hinklased (Cobitidae)