Logardraid 3 (Pseudobatos)

Logardraid 3 (Pseudobatos), kõhrkalade perekond logardrailaste (Rhinobatidae) sugukonnast. Perekond on veel ametliku eestikeelse nimetuseta; varasemalt olid selle liigid paigutatud perekonda logardraid (Rhinobatos) ja mõnedes käsitlustes kuuluvad nad sinna veel nüüdki. Levinud Ameerika soojades rannavetes Vaikse ookeani poolel Tšiilist Kaliforniani (USA) ja Atlandi poolel Argentiinast Põhja-Carolinani (USA). Valdavalt pruunikad või hallikad, suurim pikkus liigiti vahemikus 70-170 cm. Põhjakalad. Munastelussünnitajad.

Perekonnas on 8 liiki (FishBase, 2019):

Pseudobatos glaucostigmus, (D. S. Jordan & C. H. Gilbert, 1883) (Speckled guitarfish) – hallitäpiline logardrai. Vaikse ookeani idaosas Ameerika rannikuvetes Kalifornia lahest kuni Ecuadorini. Mereveeline, sügavustel 1-112 m mandrilaval, pehme põhjaga aladel. Pikkus kuni 89 cm. Toitub peamiselt krevettidest ja krabidest.


Hallitäpiline logardrai

Pseudobatos horkelii, (J. P. Müller & Henle, 1841) (Brazilian guitarfish) – brasiilia logardrai. Lääne-Atlandis Ameerika rannavetes Rio de Janeirost kuni Argentiinani sügavustel 1-150 m. Mere- ja riimveeline. Pikkus kuni 138 cm, tavapikkus 60 cm. Teda on püütud ka töönduslikult, nt 1975. a 842 t, 1984. a 1804 t, 2002. a 157 t. Praegu äärmiselt ohustatud liigi staatuses.


Brasiilia logardrai

Pseudobatos lentiginosus, (Garman, 1880) (Atlantic guitarfish) – tähniline logardrai. Lääne-Atlandis Ameerika rannavetes Põhja-Carolinast (USA) kuni Mehhika lahe põhjaosa ning Yukatanini (Mehhiko) 0-30 m sügavuses vees, pehmel põhjal, ka rifieluline. Vahel kaevub ka liiva või mutta. Pikkus kuni 76 cm, tavapikkus 60 cm. Toitub limustest ja koorikloomadest.


Tähniline logardrai

Pseudobatos leucorhynchus, (Günther, 1867) (Whitesnout guitarfish) – valgekoon-logardrai. Vaikse ookeani lääneosas Ameerika rannavetes Mehhikost Ekuadorini, ka Galapagose saarte vetes sügavustel 2-8 m vetikatihnikutes või ka liivasel põhjal. Pikkus kuni 118 cm.


Valgekoon-logardrai

Pseudobatos percellens, (Walbaum, 1792) (Chola guitarfish) – kitarr-logardrai. Lääne-Atlandis Kariibidest Brasiiliani, võib sattuida ka Argentiina vetesse; Ida-Atlandis Lääne-Aafrika troopilistes vetes. Mere- ja riimveeline, sügavustel 0-110 m pehmel merepõhjal. Pikkus kuni 100 cm, tavapikkus 70 cm. Pealt oliivhall, punakaspruun või šokolaadpruun. On püütud ka töönduslikult; akvaariumikala. Nt püüdis Brasiilia aastail 1992-1994 aastas 1110 t, praegu püük lõpetatud.


Kitarr-logardrai

Pseudobatos planiceps, (Garman, 1880) (Pacific guitarfish) – peruu logardrai. Vaikse ookeani idaosas Ameerika rannavetes Mehhiko lõunaosast kuni Peruu ja Tšiilini, ka Galapagose saarte vetes. Pikkus kuni 114 cm. On olnud tööndusliku püügi objektiks, püüdjaks Peruu, kuid väljapüük on oluliselt langenud: kui 2000. a püüti 2624 t, siis 2011. a 85 t.


Peruu logardrai

Pseudobatos prahli, (Acero P & Franke, 1995) (Gorgona guitarfish) – gorgona logardrai. Vaikse ookeani idaosas Ameerika vetes Mehhikost ja Kostariika edelaosast kuni Põhja-Peruuni kuni 70 m sügavuses. Pikkus kuni 90 cm. Kalandushuvi ei paku.


Gorgona logardrai

Pseudobatos productus, (Ayres, 1854) (Shovelnose guitarfish) – kalifornia logardrai. Endeemne liik Vaikse ookeani idaosas Ameerika rannavetes San Frantsiskost kuni Kalifornia laheni, võimalik ka, et kuni Mazatlanini (Mehhiko). Mere- ja riimveeline, sügavustel 1-91 m, enamasti sügavustel 1-13 m. Liivasel või mudasel põhjal, randades, estuaarides, ka karide juures. Pikkus emastel kuni 170 cm, isastel kuni 119 cm. Päevaks kaevub põhja, öösel toitub krabidest, ussikestest, merekarpidest ja pisikaladest. Pakub huvi töönduslikuks püügiks ja ka huvikalastuseks.


Kalifornia logardrai
Mai, 2019

Vaata lisaks:

Logardraid (Rhinobatos)
Logardraid 2 (Acroteriobatus)
Logardrailased (Rhinobatidae)