Lahtine haspelrull

Lahtine haspelrull (ka lahtine rull, haspel; inglise spinning reel, argoos eggbeater, saksa Stationärrolle, Querwinderollesoome avokela, haspeli; vene безынерционная катушка открытого типа), haspelrull, mille puhul heite ajal liikumatult poolilt maha jooksvat õngenööri ei koondata poolikatte avasse, vaid see liigub ilma takistuseta kuni kõige alumise (ja kõige suurema läbimõõduga) ridvarõngani. Lahtine haspelrull on tänapäeval maailma enimkasutatav rullitüüp.

Märgilisteks haspelrullideks Euroopa kalastusloos olid inglaste Hardy Altex Nr 1 (tootmine 1932-1965), sakslaste esimene Quick (D.A.M.), mis töötati välja 1937. a (tootmine alates 1939), ja prantslaste Mitchell 300 (1948).


Hardy Altex Nr 1


Üks esimesi Quicke


Mitchell 300

Tänapäeval on haspelrullide arendus koondunud suurte ettevõtete (korporatsioonide) kätte, kellel on selleks vastavad laboratooriumid ja võimalus rakendada uusimaid kõrgtehnoloogilisi materjale ja rakendusi. Nt Shimano, mis töötab välja uudseid lahendusi (keraamilise kattega kuullaagreid jms) nii õngerullide kui ka jalgrataste jms valmistamiseks. Erinevaid kaubamärke on väga palju, kuid enamus neist ei tooda rulle ise, vaid tellivad sobiva mudeli (vahel ka spetsiifilise ja tellitud eripäraga) suurtootjatelt ning turundavad neid oma firma kaubamärgi alt.

Juhtivaid nüüdisaegseid kaubamärke (tähestikuliselt): AbuGarcia, Balzer, Daiwa, Mitchell, Okuma, Penn, Ryobi, Shakespeare, Shimano, Silstar, Tica, Zebco, Quick (D.A.M), Quantum, Quarrow.

Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Õngenööri liikumine heitel haspelrulliga
Lahtise rulli ehitus
Abu rullid
Illingworth, Alfred Holden
Haspelrull