Fileerimine (haug)

Fileerimine (haug)

1. Lõika pea tagant selgrooni

2. Lõika piki selgroogu esimene filee

3. Pööra kala ümber (puhtale pinnale) ja lõika piki selgroogu teine filee

4. Eemalda mõlemalt fileelt "roided"

5. Lõika fileed naha küljest lahti

6. Tulemusena saad kaks sellist fileed

Märkused: 

Kui lõikad kogemata läbi sapipõie (ikka juhtub), siis lõika kiiresti fileelt ära kollakas-rohelised kohad, et mõru sapp kudedesse ei imbuks. Hoidu filee pesemisest, sest kala imab vett ja hiljem praadides muutub liha lörtsiks. Tarvidusel puhasta fileesid pehme paberiga. 

Soovi korral võid enne fileerima hakkamist haugi kõhukoopa lahti lõigata ja sisemused eemaldada, kuid suurepäraselt õnnestub fileerimine ka haugi eelnevalt rappimata. 

Haugi nahata fileerimisel, kui soomust maha ei võeta, tuleb silmas pidada, et haugi liha ei puutuks kokku haugi limaga, sest haugi limal on kibe maitse. Seega ei tohiks me esimesene lõigatud fileepoolt panna lõikepinnaga vastu limaseks saanud fileerimisalust.

Umbes kala küljejoone kohal on filees ristised luud. Need saad kätte sõrmede või pintsettide abil.

Haugi seljaosas on rohkelt peenikesi kaheharulisi roodusid, mida on toorest kalast peaaegu võimatu välja noppida. Roodusid on haugi sabaosas ka selgroost allpool.

 

Haugifileed portsjoniteks tükeldades tasub meil teada, millistesse tükkidesse jääb roodusid sisse. Täiesti luudevabaks saame fileerides tükid, mis jäävad selgroost allapoole, kõhu suunas – neid tükke saame anda söömiseks ka väiksematele lastele. Kõigi teiste tükkide puhul tuleb meil aga lihast (või oma suust) roodusid välja noppida.


Oluline on ka see, kuidas me „seljaliha“ tükeldame. Lõigata tuleks poolviltu saba suunas – siis ei lõika me roodusid läbi. Valesti lõigates roodude arv kahekordistub, kusjuures need on poole lühemad ja poole tüütumad.

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Fileekahvel
Fileenuga
Filee
Fileerimine