Jaala

Jaala ehk jaal (Hiiumaal jahla), väike rannasõidupurjekas. Klinkerplangutusega, kahemastiline. Eesmast paikneb vööri lähedal, suurmast jaala keskel. Eesmast kannab koos pukspriidiga eespurje ja taga priitpurje, suures tahapoole kaldus mastis on kahvelpuri ning harvem ka topsel. Pikkus umbes 10 meetrit, laius 3m. Jaala oli lahtine laev, kuid vöör kaeti osaliselt tekiga ja mõned tekilauad olid ka mõlemal pool veidi kaarjat ruhvikatust. Sellealune ruum oli väike ja istumiseks paraja kõrgusega. Küljelaudu oli mõlemas pardas 12. Kaared raiuti kõveratest männitüvedest ja -okstest ja kinnitati plangutuse külge kadakast naaglitega.

Jaalasid ehitasid ja kasutasid rannarootslased, peamiselt ruhnulased 1860-ndatest kuni 1920-ndate lõpuni. Neid kasutati Ruhnust kaugemal toimuvaks hülgepüügiks, samuti kivi- või palgiveoks. Purjetati Soome ja Venemaa randadeni.

2002-2003. a ehitas Rannarootsi Muuseum koos TELE 2-ga jaala „Vikan“, mis seilas 2003. a suvel Haapsalust läbi Hanko ja Turu saarestiku Mariehamni ja sealt edasi Stockholmi. Praegu asub jaala Haapsalu vanas sadamas. Teise jaala „Kaja“ ehitas Emajõe Lodjaselts, see valmis 2011. a, asub Kablis.


Jaala "Vikan"

Jaala "Kaja"
Jaanuar 2018  

Vaata lisaks:

Paat
Kalapaat
Viislaid
Julla
Rannarootsi muuseum
Emajõe Lodjaselts