Aafrika angersäga (Clarias gariepinus)

Aafrika angersäga (Clarias gariepinus) [ingl African sharptooth catfish] on kalaliik sägaliste (Siluriformes) seltsi angersägalaste (Clariidae) sugukonna angersägade (Clarias) perekonnast.

Ladinaneelne nimi koosneb perenimest (Chlaros - kreeka keeles 'elav') ja konkreetsele liigile viitavast "eesnimest", mis pärineb Lõuna-Aafrikas asuvalt Orange jõelt, mille kohalikuks nimeks on Gariep.

LAV-is on kala nimeks Skerptandbaber või Bavhuri, Namiibias Mangwana,  Etioopas Ambaza, Egiptuses Karmut, Sudaanis Garmut jne, kooskõlas Aafrikas kõneldavate keelte rohkusega.
Jaapani namazu,  saksa Afrikanischer Raubwels, rootsi afrikansk vandrarmal, soome jättikonnamonni, vene aфриканский клариевый сом.



Aafrika angersaba algkodu on Aafrikas ja Lähis-Idas, kus liik elutseb järvedes, jõgedes ja soodes, samuti aga settetiikides ja koguni linnade kanalisatsioonisüsteemides. 1980-ndatel hakati aafrika angersäga laialdaselt kasvatama väljaspool tema algupärast areaali, nt Brasiilias, Vietnamis, Indoneesias ja Indias. Tänapäeval kultiveeritud väga laialdaselt, peamiselt Aasias. Kasvatatakse ka üleujutatud riisipõldudel, kusjuures mitte üksnes kala enese pärast, vaid ka põhjusel, et kalad väetavad oma väljaheidetega riisipõlde. 

Täiskasvanud aafrika angersaba keskmine pikkus on 90 cm, maksimaalne kuni 170 cm, maksimaalne kaal 59 kg. Eluiga suhteliselt lühike: 8 aastat.

Selja poolt tumehall või must, kõht valge, on ka marmorja mustriga kalu. Suur ja lai suu, 4 paari poiseid.

Öise eluviisiga, kõigesööja, toitub ka surnud loomade lihast, on teada veelindude söömise juhtumid.
Nagu teisedki angersägalased võimeline liikuma mööda maismaad ning kaevuma kuivaperioodideks mutta. On võimeline tekitama krooksuv-kraaksuvat häält.

Äärmuslikult kohanemisvõimeline kalaliik: talle sobib nii tasane vesi kui kärestikud, talub väga erinevaid tingimusi, hapnikuvaesust ja kõrget pH taset. Eluks sobib temperatuurivahemik 8-35 kraadi Celsiuse järge, kuid kasvamiseks on parim vahemik 28-30 kraadi.

2014. a kasvatati angersäga 237 124 tonni (suurimaks kasvatajaks on Nigeeria, järgnevad Holland, Ungari, Keenia, Süüria, Brasiilia, Kamerun, Mali ja LAV), loodusest püüti 2013.a 59 900 tonni (suurimad püüdjad on Mali ja Nigeeria).






Aafrika angersäga laialdast kasvatamist  maailmas soodustavad järgmised tegurid:
— kasvab kiiresti ning toitub põllumajanduse erinevatest kõrvalsaadustest;
— on vastupidav ning vähenõudlik vee puhtuse osas;
— talub suurt asustustihedust, mis võimaldab kõrget saagikust (6-16 tonni aastas ühelt hektarilt);
— turustamist (elusana) hõlbustab kala võime elada pikka aega veeta keskkonnas, elusana turustamine võimaldab omakorda saada kala eest kõrgemat hinda;
— saab suguküpseks ja paljuneb ka vangistuses. 

Aafrika angersäga Eestis:
Eestis kasvatatakse seda kalaliiki Paadi talus. Eestvedajaks on Avo Leok, kelle karjääri krossisõitjana katkestas avarii, mis aheldas ta ratastooli. Eeskuju ja ka vajalikud seadmed hangiti Hollandist. Kuivõrd vee temperatuur peab olema pidevalt 27 kraadi, toimub kasvatamine sisebasseinides. Esimesed kalad turustati 1,5-2 kg raskustena 2011. a oktoobris. 2013 pälvis marineeritud angersäga kalatoodete kategoorias eesti parima toiduaine tiitli, samuti eriauhinna kokkade zhüriilt. Selle valmistajaks oli ettevõte M. V. Vool, mis on ka Paadi talus kasvatud angersägade peamiseks turustajaks.

Aafrika angersäga on kujutatud paljude riikide postmarkidel:

  



Allikad:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clarias_gariepinus
http://www.fishbase.org/summary/1934
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Clarias_gariepinus/
http://www.maaleht.ee/news/tarbija/tarbijauudised/foto-eesti-parim-toiduaine-2013-tiitli-palvis-marineeritud-angersaga.d?id=66031210

Vaata lisaks:

Angersägad (Clarias)
Angersägalased (Clariidae)