Angersägalased (Clariidae)

Angersägalased(Clariidae), kalade sugukond sägaliste(Siluriformes) seltsiist. Inglise airbreathing catfishes; saksa Kiemensackweise; soome ankeriasmonnit; vene клариевые.

Palja naha ning väljaveninud, peaaegu angerjalaadse kehaga kalad. Päraku- ja seljauim on väga pikad, ulatuvad kuni sabauimeni. Rasvauim puudub. Lamedal peal on 4 paari poiseid. Mageveekalad.

Laialt levinud, esinevad kogu Aafrikas (kaasa arvatud Sahara veekogud), Jordani jõgikonnas, Lõuna-Aasias, Madagaskaril, Malai ja Filipiini saarestikus. Paljud liigid elutsevad ajutistes, kuival ajal ärakuivavates jõgedes ja järvedes. Hea kohastumine tingimustega, mis teistele kaladele on sobimatud.

Elamist veeta keskkonnas võimaldab paljas limane nahk, mis kergendab gaasivahetust õhus. Neil on arenenud spetsiaalne elund atmosfääriõhu hingamiseks. Lõpuste taga paikneb puukujuliselt hargnenud, väga suure pinnaga ning veresoonterikas lisahingamiselund, mis veeta keskkonnas funktsioneerib tõeliste kopsudena ning asendab lõpuseid.

Mitmed sugukonda kuuluvad kalaliigid võivad mao moodi vingerdades liikuda mööda maismaad ühest veekogust teise või kaevuda veekogude kuivamisel niiskesse mutta ja veeta seal mitu kuud.

Mõnedel liikidel, kes elavad veekogudes, mis ära ei kuiva, pole epibranhiaalelund vajalik ning on redutseerunud — nendel on tugevamalt areneneud lõpused ja nahahingamine: nt võõrsäga(Xenoclarias holobranchus) Victoria järves, dinotopterus(Dinotopterus) Tanganjika järves või süvasäga(Bathyclarias) Njassa järves.

Levinuimaks angersägalaseks on saanud aafrika angersäga (Clarias gariepenus) keda on laialdaselt hakatud kasvatama maailma erinevais paigus, selhulgas ka Eestis.

Sugukonda loetakse kuuluvaks 15 perekonda 116 kalaliigiga (FishBase, november 2017).

Perekonnad:

Bathyclarias– süvasägad; Channallabes; Clariallabes; Clariasangersägad; Dinotopterus – dinopterused;Dolichallabes; Encheloclarias; Gymnallabes;Heterobranchus; Horaglanis; Platyallabes;Platyclarias; Tanganikallabes; Uegitglanis;Xenoclarias - võõrsägad



Allikad:
http://en.wikipedia.org/wiki/Airbreathing_catfish
Loomade elu, 7. kd Kalad, Tallinn 1979



Vaata lisaks:

Aafrika angersäga (Clarias gariepinus)
Sägalised (Siluriformes)
Angersägad (Clarias)