Yu Suur (poolmüütiline Hiina keiser, üleujutuste talitseja)

Yu Suur (hiina 大禹, Dà Yǔ), poolmüütiline Hiina keiser ja kultuurikangelane, üleujutuste talitseja. Ühelt poolt peetakse teda müütilise Kollase keisri järglaseks viiendast põlvkonnast ja teda arvatakse olevat elanud aastatel 2205 – 2147 eKr, teiselt poolt puuduvad tõendid tema tegelikust olemasolust ja osa uurijaid peab teda jumalaks või müütiliseks olendiks, keda hakati hilisemalt (umbes 1. aastatuhande alguses eKr) samastama väidetava konkreetse isikuga. Hiina mütoloogias on Yu Suure tegudest palju legende, millest kuulsaim on lugu sellest, kuidas ta päästab maa üleujutustest. Tõenäoliselt tekkis Yu Suure kultus algselt Jangtse jõe ääres praeguste Zhejiangi ja Sichuani provintside piirkonnas, kuid see võib olla seotud ka Kollase jõe suurte üleujutustega, mis leidsid aset 1920-ndate paiku eKr.

Yu Suur sündis oma isa Guni kehast, kes muutus enne surma kolmejalgseks kilpkonnaks (teises versioonis kollaseks draakoniks) ja isa kehast väljudes oli tal kahesarvelise draakoni välimus. Uuemates müütides (1. aastatuhande algus pKr) sünnitab Yu Suure tema ema, kes eostub allaneelatud imepärlist.

Yu Suure isa Gun sai keiser Yaolt ülesande töötada välja süsteem üleujutuste kontrollimiseks ja rajab jõgedele palju tamme, kuid need ei suuda üleujutusi ära hoida. Yu Suur jätkab isa tööd ja loob kanalite süsteemi ning süvendab jõgesid. Talle on abiks draakon Yinglong (teises versioonis Kollane draakon), kes veab oma sabaga maa sisse kanaleid, mille kaudu saab vesi voolata merre. Yu Suure järel tuleb kilpkonn, kes kannab oma kilbil rohelist savi. Kui Yu Suur jõuab Kollase jõeni, väljub sealt jõejumal Hebo, kes tõenäoliselt ka abistab Yu Suurt.

Kollasel jõel rajab Yu Suur Longmeni mägedes jõele Longmeni (Draakonivärava) nimelise läbipääsu ja selle töö ajal andis talle valgust olend (ühes versioonis kult, teises must madu), kes hoidis suus helendavat pärli. Yu Suure tööks peetakse ka Kollase jõe voolu takistanud mägede laialilükkamist. Üleujutust talitsedes jõuab Yu Suur Tongbo mäeni, kuid ei tule toime seal valitsevate loodusjõudude mölluga, mille põhjustajaiks on koletised ja kurjad vaimud. Ta saab stiihiast võitu vaid pärast seda, kui kutsub appi Hiina jumalad.

Üleujutust talitsedes käib Yu Suur läbi kogu Hiina ja ka naabermaad. Talle omistatakse Hiina jagamine 9 piirkonnaks, 9 peamise maantee rajamine, 9 järve ümbritsemine pinnasevallidega, 9 mäetipu mõõtmine ja mitmeid muid olulisi tegusid. Ka peetakse teda üheksapäise koletismao Xiangliu tapjaks.

Allikad: Wikipedia; Мифы народов мира. Советская энциклопедия, 1980, lk 1132

Oktoober, 2023

Vaata lisaks:

Xiangliu / Xiangyao (madukoletis Hiina mütoloogias)
Hebo / He Bo / Bingyi (jõejumal Hiinas)
Longmen / Draakonivärav (müütiline paik Hiinas)