Tompodrano (madujumalus Madagaskari mütoloogias)

Tompodrano ('vete isand'), madujumalus Madagaskari saarel merinade mütoloogias. Tompondranole allusid kõik teised maod ja ta tegutses ka madude ja inimeste vahendajana, kes pidas läbirääkimisi inimeste ja madude vaheliste konfliktide lõpetamiseks.

Müütides nõustab ta vazimbasid, keda peeti kunagi Madagaskaril elanud lühikesteks inimesteks, juhendades neid, kuidas tuua ohvriande jumalatele ja deemonitele.

Lugu: Ühel päeval mängis vazimbapoiss seitsmepealise maoga, kes otsustas poisi kinni võtta ja viia koos endaga vee alla elama. Poiss palvetas Tompondrano poole, et too ta päästaks. Tompondrano soovitas poisil olla kannatlik ja saatis jäälinnu poisi vanematele teatega, et seitsmepealist madu saab lepitada kana ja lamba ohverdamisega. Vanemad tegidki nii ja madu lasi poisi vabaks. Abi eest muutis Tompondrana premeeris jäälinnu tiivad kaunimaks.

Merinad suhtusid jäälindu ebauskliku aukartusega, samuti suurtesse veemadudesse. Selliste veemadude tapmine oli tabu ja kui leiti sellise mao surnukeha, mähiti see siidi sisse nagu surnud inimeste kehad. Nii näidati üles austust Tompondrano vastu.

Allikas: glitternight.com

September, 2023

Vaata lisaks:

Vazimbad (mütoloogilised olendid Madagaskaril)
Rafara / Fara / Faravari (veejumalanna Madagaskari mütoloogias)
Itrimobe (ürgne mereolend Madagaskari mütoloogias)