Vazimbad (mütoloogilised olendid Madagaskaril)

Vazimbad, mütoloogilised olendid Madagaskaril, müüdid neist tuginevad vazimbadeks nimetatud madagaskari algasukatele, kes saabusid saarel 500-350 eKr. Nad olid keskmistest väiksemat kasvu ja mõnede teadlaste arvates oli tegemist pügmeedega. Kui Madagaskarile tulid malagassid, siis tõrjusid nad vazimbad välja – viimased neist hääbusid 17. sajandi alguses, kuigi mõnedes Madagaskari piirkondades elab ka praegu keskmisest lühemaid inimesi (nt mikead), kes võivad pärineda vazimbadest.

Mütoloogilisest aspektis on Madagaskari suulises pärimuses levinud arvamus, et vazimbad ei pruukinud ollagi inimesed, vaid pigem koletised või pahatahtlikud vaimud – järvedes, jõgedes, mererannas, maa all ja ka maismaal elavad kääbused, kes on kas kahvatu või, vastupidi, väga tumeda nahaga. Mõnes kirjelduses on neil ebaloomulikult pikk nägu ja suured huuled, mis varjavad kihvasarnaseid hambaid. Vazimbad hoiduvad üldiselt inimestest eemale, kuid mitte alati. Mõned vazimbad võrgutavad tüdrukuid ja vahel karistavad inimesi, kes rikuvad tabusid. Vasimbad võivad inimestel ilmuda unenägudes ning anda neile nõu või ennustada saatust.

Hea läbisaamise nimel tuuakse vazimbadele ohvriande. Paljude vazimbadega seotud uskumuste hulgas öeldakse ka seda, et nad ei talu niisuguste esemete puudutamist, mis on soolaga kokku puutunud. Ka on keelatud viia küüslauku või sealiha piirkonda, kus teatakse olevat vazimbade haudu.

Allikas: Wikipedia

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Tompodrano (madujumalus Madagaskari mütoloogias)
Rafara / Fara / Faravari (veejumalanna Madagaskari mütoloogias)
Itrimobe (ürgne mereolend Madagaskari mütoloogias)