Seketoa (kalajumal Polüneesias Tonga saarestikus)

Seketoa, kalajumal Polüneesias Tonga saarestikus; ujub ookeanis suure haina. Tuntud peamiselt saarestiku põhjaosas asuval Niuatoputapu saarel (pindala 16 km2; 2021. a 719 elanikku).

Seketoa jumalaks saamine: Niuatoputapu saare valitsejal ehk maatul oli kaks poega: vanem oli Moimoi ja noorem Seketoa. Vanem poeg pidi saama järgmiseks maatuks, kuid Moimoile tundus, et isa armastab nooremat poega rohkem, ta oli Seketoale armukade ja otsustas venna tappa.

Moimoi saatis käskjala ja käskis Seketoal oma majja tulla. Seketoa tuli ja istus Moimoi maja ette: jalad ristis, käed süles ja pea alandlikult langetatud. Moimoi kutsus Seketoat majja sisenema, kuid Seketoa aimas, et Moimoi tahab teda tappa ja ütles: "Ma ei tule sisse. Ütle, mida sa tahad, ja ma lähen ning teen seda." Moimoi kutsus Seketoa uksele lähemale. Kuid Seketoa vastas ikkagi: „Ütle mulle, mida teha, ja ma lähen ja teen seda.“

Nüüd haaras Moimoi povai (suur nui) ja viskas selle Seketoa poole, kuid Seketoa põikas kõrvale. Seketoa võttis ise selle nuia ja hakkas venda taga ajama, kuni Moimoi andis alla ja ütles: „Tee minuga, mis tahad, sest ma olen abitu.“

Selle peale viskas Seketoa nuia maha ja ütles, et läheb uputab ennast merre ning hakkab kalaks, Moimoi jäägu aga saarele maatuks. Niimoodi Seketoa tegigi: temast sai hai, kes jälgib saarte ümbruses merd kuni maailma lõpuni.

Niuatoputapu pealikel on õigus Seketoa endale appi kutsuda. Temaga kohtumiseks saadab maatu kaks oma matapulet (maatu esindajad), kes viskavad merre kava (Piper methysticum) juuri. See meelitab ligi kaks remorat (imikalad, Echeneidae), kes on Seketoa matapuled. Kui remorad lahkuvad, tuleb ja läheb väike hai, seejärel tuleb ja läheb keskmine hai tuleb ning lõpuks tuleb suur hai. See on Seketoa ning maatu kõneleb temaga.

Tafahi saare tekkimine: Tafahi on Niuatoputapu saarest 9 km kaugusel asuv vulkaaniline väikesaar (1,2 km x 2,8 km; 2021. a 14 elanikku). Lugu algab sellega , et mõned Samoa saare aitud (kummitused, vaimud) varastasid Niuafo'ou saarelt (pindala 15 km2; 2021. a 431 elanikku) mäe. Niuafo'ou keskel, kus mägi kunagi asus, on praegu järv. Aitud vedasid mäge läbi mere Samoa poole ja olid juba poolel teel, kui neid nägi Niuatoputapu lähedal Seketoa. Ta saatis oma matapuled aitude lähedale kukkedena kirema. Seketoa plaan oli panna aitud arvama, et kohe saabub hommik, sest päevavalguses ei saa aitud tegutseda. Samoa aitud ei jätnud aga tööd katki, vaid hakkasid mäge veelgi kiiremini edasi vedama, et enne hommikut ikkagi Samoale jõuda.

Kui Seketoa nägi, et kuketrikk ei tööta, ujus ta ise aitude ette ja näitas neile oma punast pärakat. Kui aitud seda nägid, arvasid nad, et päike on tõusmas, jätsid mäe sinna, kus see parasjagu oli, ja kiirustasid tagasi Samoale. Kui nad avastasid, et Seketoa neid pettis, oli neil nii piinlik, et nad ei tulnud enam mäge sikutama. Mäest sai Tafahi saar.

Allikad: Wikipedia; nomoa.com/folk-lore/tonga/tonga104/

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Taufa (Tonga merejumal)
Tahuata hai-jumalad (Prantsuse Polüneesia, Markiisisaared)
Ku'ula-kai (Havai kalajumal)
Ikatere (maoori kalajumalus)
Ukupanipo (Havai hai-jumal)
Kāmohoaliʻi (havai hai-jumalus)
Dakuwaqa / Dakuwanga (hai-jumalus Fidžil)