Dakuwaqa / Dakuwanga (hai-jumalus Fidžil)

Dakuwaqa (Dakuwanga), hai-jumalus Fidži mütoloogias. Kalurite poolt väga austatud jumalus, kuivõrd Dakuwaqa kaitses neid merel igasuguste ohtude eest. Samuti soosis Dakuwaqa liiderlikke naistekütte.

Dakuwaqa võib olla maailma suurim hai või siis selleks ennast muuta – talle kuuletuvad kõik ülejäänud haid. Ta kaitseb riffe teiste jumalate ja ka inimeste eest.

Dakuwaqat peeti Kandavu saare juhtide dünastia eellaseks.

Ühel päeval läks Dakuwaqa Lomaivici saartele ja vallutas need kergesti, misjärel otsustas ta Suva vallutada, kuid kohalik riffide kaitsja kutsus ta võitlema. Kaks jumalat võitlesid kaua ja raevukalt, nende lahingust tõusid kõrged lained, jõed voolasid vastassuunas ja ujutasid saare üle. Dakuwaqa võitis lahingu ja jätkas oma teed. Mbenga saare lähedal kohtus ta vana sõbra Masilakiga, samuti haijumalaga, kes rääkis talle Kandavu saare riffi kaitsja tugevusest. Dakuwaqa muutus haiks ja tormas Kandavu poole, kus kohtas riffi sissepääsu juures kohalikku kaitsjat, hiiglaslikku kaheksajalga. Jumalad astusid lahingusse, kaheksajalg hoidis nelja kombitsaga riffist kinni ja võitles ülejäänud neljaga. Selles lahingu Dakuwaqa kaotas ja lubas kaheksajalale, et kui too ta vabastab, siis kaitseb ta Kandavu saare elanikke ebaõnne ja merehädade eest.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Tahuata hai-jumalad (Prantsuse Polüneesia, Markiisisaared)
Seketoa (kalajumal Polüneesias Tonga saarestikus)
Daucina (meresõidu jumal Fidži mütoloogias)
Müütilised veeolendid