Seri Pahang (müütiline krokodill või naaga Malaisias)

Seri Pahang (malai 'Pahangi au/hiilgus'), müütiline krokodill või naaga Malaisia Pahangi osariigi folklooris. Ta oli hiiglaslik valge soolase vee krokodill (Crocodylus porosus), kes elas Chini järves. Võitles musta meredeemoni Seri Kemboja'ga (malai 'Kamodža au/hiilgus'), mis toimus Pahangi rannikul. Müüdi teises versioonis kirjeldatakse Seri Pahangi ja ka Seri Kembojat kui hiiglaslikke naagasid.

Lugu: Seri Pahangini jõudsid teated laastavast meredeemonist Seri Kembojast ja ta lubas tollega võidelda. Ta ujus Chini jõe kaudu Pahangi jõkke ja kehastus Pahangi suudmesse jõudes vanameheks, kes kandis palmipuust ämbrit. Vanamees palus meremeestel ennast paati võtta ja need võtsidki, kuna arvasid, et ämbrist võib kasu olla, kui on tarvis paati päästa. Ämbris paistis olevat kurkum. Kui paat oli seilanud mõnevõrra kagusse, hüppas vanamees merre jaa muutus kohe hiiglaslikuks valgeks krokodilliks. Paati jäänud ämbris muutus kurkum aga kullaks, mis oli Seri Pahangi tasu meresõidu eest kohta, kus ta esitas mustale deemonile väljakutse esitada. Võitlus Seri Pahangi ja Seri Kemboja vahel kestis kaua. Meri läks pimedaks, müristas ja sähvis välku. Seri Pahang suutis Seri Kemboja tappa, kuid sai ise raskelt haavata. Suurtes valudes ujus ta Auri saarele, muutis end vanameheks ja sai paadiga tagasi Pahangi suudmesse. Kui paat Pahangi jõe ääres asuvasse Sekukohu nimelisse külla jõudis, hakkas Seri Pahang väga nõrgaks jääma ja käskis meremeestel siis, kui nad Chini jõe suudmesse jõuavad, seal peatuda ning teada anda, et ta on Sekukohu juures suremas. Seejärel libises ta vette ja muutus krokodilliks.

Kui paat mõne aja pärast möödus Chini jõe suudmest, lakkas see ootamatult liikumisest. Meremeestele meenus vanamehe palve. Nad pöördusid tagasi Chini suudmesse ja hüüdsid, et Sekukohus sureb suur valge krokodill. Seejärel sai paat uuesti liikuda. Varsti võis näha sadu krokodille ujumas allajõge Sekukohu poole. Neid oli jões väga palju ja kaldal elavad külaelanikud väitsid hiljem, et julged noormehed võinuks krokodillidele astudes jõge ületada.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Chini järve naaga / Seri Gumum (nāga Malaisias)
Naaga / nāga / nāg (müütiline olend hinduismis ja budismis)