Chini järve naaga / Seri Gumum (nāga Malaisias)

Chini järve naaga ehk Seri Gumum, nāga Malaisias Pahangi osariigis Chini järves (pindala 5085 ha). Sellest draakonist on mitmeid legende, allpool üks neist.

Chini järve tekkimine. Jakuni hõim tuli kunagi sellesse piirkonda, kus praegu järv asub. Nad raadasid metsa ja rajasid põlde. Järsku tuli metsast jalutuskepile nõjatuv vanaproua, kes hakkas pragama, et inimesed ei küsinud oma töödeks vaimudelt luba. Kui inimesed olid vabandust palunud, vanaprua leebus, torkas oma jalutuskepi keset põldu ja hoiatas inimesi, et nad keppi välja ei tõmbaks. Kunagi hiljem hakkas üks koer lagendiku serval haukuma kõduneva palgi peale. Üks meestest viskas viskas koera roikaga, aga tabas palki ja sellest hakkas verd immitsema. Kui ka teised mehed hakkasid palgi pihta roikaid loopima, purskus palgist rohkelt verd. Järsku lõhestas taevast välk ja hakkas müristama. Kõik jooksid vihmavarju, kuid segaduses lükati vanaproua jalutuskepp maast välja. Kepiaugust hakkas vett purskama ja purskas sealt palju aastaid, millest tekkis Chini järv. Inimesed taipasid, et kõdunev palk oli tegelikult nāga Seri Gumum.

Shini järve nāga olemasolusse usutakse tänapäeval umbes samamoodi nagu Šotimaal Loch Nessi järve koletisse; aeg-ajalt on väidetud tema nägemist, kuid teaduslikke tõendeid pole saadud.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Seri Pahang (müütiline krokodill või naaga Malaisias)
Naaga / nāga / nāg (müütiline olend hinduismis ja budismis)