Duduk (talõši vihmajumalus)

Duduk, talõši vihmajumalus. Tema poole pöörduti, kui oli vaja vihma välja kutsuda või sajud lõpetada. Vihma peatamiseks võeti natuke savi ja sellest vooliti antropomorfne Duduki kujuke. See pandi kandikule ja anti laste kätte, et need käiksid läbi kogu asula ja laulaksid seejuures vastavat palvelaulu. Igast majast anti Dudukile ande – jahu, maiustusi, riisi jm. Pärast ringkäiku jagati kogutud annetused küla perede vahel ja Duduki kuju pandi tagasi sinna, kus see vooliti.

Vihma väljakutsumise riitus oli samasugune, kuid palvelaulu sõnades paluti vihma peatamise asemel vihma saabumist.

Et kodu pälviks jumalikku õnnistust (islami usundis barakah) valmistati lavašši, riisihalvaad ja piima-riisisuppi, mis kujutasid endast „Duduki kostitust“. Kutsuti seitse naist, kes dappi (daffi, tamburiini) mängides ja Duduki laulu lauldes käisid seitse korda ümber maja, seejärel aga istusid „Duduki kostituse“ äärde. See kostitus tuli jagada seitsme maja peale.

Duduki auks korraldati ka teatraliseeritud etendusi: kõik kogunesid ümber Duduki, palusid tal mitte surra, tõid talle vett ja leiba, proovisid teda ellu äratada, kuid lõpuks ta ikkagi suri. Lauldi Duduki laule. Selliseid stseene etendati pulmades ja pidudel.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Gudil / Gudi / Gudu / Godei / Pešapai / Zjuvil / Duduk (vihmariitus ja -olend Lõuna-Kaukaasias)
Musta-Gudarg (inguši vihmajumalus)
Tšošamba Hatun (talõši merenaine)