Dzõdzlan (abhaasi vetevaldjas)

Dzõdzlan (abhaasi Ӡыӡлан), abhaasi vetevaldjas. Tema kuvand on kahetine: mõnes käsitluses on ta vete kuninganna Dzõdzlandzahkozh, enamasti aga ilus, kuid kuri näkilaadne veeolend, kes elab allikates, ojades ja kaevudes. Näkilaadset dzõdzlani ei austata, kuid kardetakse ja tema eest põgenetakse, kuna ta võib käituda salakavalalt ja ettearvamatult. Dzõdzlan on eralordselt ilus: silmad säravad kui teemandid, pikad ja kuldsed juuksed ulatuvad maani, keha on nõtke. Küll aga on tema jalalabad teistpidi kui inimesel, mistõttu ei saa keegi teda selili lükata. Dzõdzlan ujub hästi ja vees on ta nagu kodus. Ta käitub kombetult – meelitab enda juurde noori kogemusteta mehi. Kui keegi tulema ei nõustu, siis kasutab ta jõudu. Ise ei karda ta mingit relva. Mõõga haarab ta ründajal käest, tulirelv aga tõrgub teda tulistamast. Teda saab tappa vaid kaheteralise pistodaga, kui seejuures üteldakse tõlkimatu loits: уашхəа-мақьамҧсыс. Seetõttu on olnud ka juhtumeid, mil mõned julged mehed on dzõdzlani alistanud. Kui selle kurja kaunitari peast rebiti mõned juuksekarvad ja peideti need maja katusesse, muudeti dzõdzlan sellega teenijannaks.

Sinise järve legend. Sinine järv on väike, kuid sügav karstiärv (180 m2, sügavus 76 m) Abhaasias Rizza järve juurde viiva tee 13-ndal kilomeetril, mille sinise värvuse tekitab järve põhjas asuv lasuriidiladestus. Selle järve tekkimisest on erinevaid versioone, millest osa on seotud Dzõdzlaniga. Üks väga laisk ja inetu (küürakas) karjus karjatas loomi Mamdzõšha mäe nõlvadel. Ta kuulis, et läheduses elab imeilus dzõdzlan, kes armub kaunitesse meestesse, meelitab neid enese juurde, hiljem aga saadab koos rikkalike kingitustega minema. Karjus hakkas himustama dzõdzlani armastust ja kingitusi ning otsustas kaunitari petta. Ta pani selga tšerkeska (kaukaaslaste esindusrõivas) ja läks mäeharjale. Dzõdzlan nägigi kaugelt teda seismas kauni ja rühikana ning temas süttis kirg. Karjus tuli mäelt alla ning jäi pukspuu varju magama, ise lootes, et näeb unes kaunitari. Dzõdzlan leidiski karjuse, kuid läks tema inetust näes raevu, haaras magava mehe ja virutas vastu maad. Selle koha peal oli maa all koobas ja selle lagi varises nii tugeva löögi tõttu kokku. Aja jooksul tekkis siia järv, mis on sama sinine kui laisa karjuse silmad.

Allikad: Wikipedia; В. Л. Бигуаа. Ритуальный мир традиционной религии абхазов: монография. Москва, 2018. // apsnyteka.org/file/Biguaa_V_L_Ritualny_mir_trad_religii_abkhazov_2018.pdf // dpashka.narod.ru/leg_6.html

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Pseguaš / Psõhoguaš / Psõhue-guaštše (adõgee jõevaldjas)
Hait / Agah (abhaasi merejumal)
Dzahkõažv / Ksdzahkõažv (abhaasi vetevaldjas)
Atsvakua (abhaasi Ацəаҟəа), abhaasi vikerkaarejumal
Agõlšap (abhaasi draakon)