Eglė (veemadude kuninganna leedu folklooris)

Eglė, veemadude kuninganna leedu folklooris (leedu Eglė žalčių karalienė). Loost on kirja pandud palju versioone, mis erinevad vaid detailide poolest. Loos olevad maod kannavad leedu keeles nime žaltys, mis tähendab nastikut, kuid loo konteksti põhjal on tegemist Läänemere põhjas elavate müütiliste veemadudega.

Lugu: Eglė tuleb koos õdedega merest suplemast ja näeb, et tema riiete peal lamab madu. Madu kõneleb inimhäälega ja on nõus andma rõivaid kätte ainult siis, kui Eglė lubab temaga abielluda. Pikemalt mõtelamata annbki Eglė sellise lubaduse. Kolme päeva pärast tulebki Eglė vanemate ette hulk madusid, kes nõuavad pruudi üleandmist. Kolmel korral petetakse madusid, andes Eglė asemel üle maskeeritud looma (hane, kitse ja lehma), kuni maod ähvardavad lõpuks talu põlema panna. Nüüd annavad vanemad Eglė vanematele üle ja need viivad neiu merre. Seal ootab teda veemadude prints Žilvinas, kes on inimkujul ilus mees. Eglė abiellub temaga ja sünnitab kolm poega ja tütre. Nad elavad merealuses palees, kuni Eglė küsib luba luba külastada oma vanemaid. Žilvinas esitab talle kolm ülesannet : kanda läbi raudkingad, keerutada lõputut siidniiti ja küpsetada pirukas ilma köögiriistadeta. Eglė küsib saab nõu vanalt nõialt, täidab kõik ülesanded ja Žilvinas lubabki tal koos lastega maale minna. Ta annab neile kaasa loitsu, mille abil saab teda kutsuda mereranda, et tagasi vee alla tulla.

Eglė vennad ei taha, et ta mehe juurde tagasi läheks. Nad ähvardavad tema lapsi, et loitsu teada saada, Žilvinas kohale kutsuda ja ta siis tappa. Eglė pojad vaikivad, kuid tütar räägib võluloitsu välja. Eglės vennad kutsuvad Žilvinase kaldale ja tapavad ta sirpidega. Leinav Eglė ja tema lapsed muutuvad puudeks: poegadest saavad tamm, saar ja kask, tõtrest haab ja Eglėst kuusk.

FOTO: Egle skulptuur Palangas

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Balti vetemütoloogia
Neringa (hiigeltüdruk balti folklooris)
Jurate ja Kastytis (leedu legend)