Jurate ja Kastytis (leedu legend)

Jurate ja Kastytis (leedu keeles Jūratė ir Kastytis), leedu legend, mis kirjutati esmakorselt üles 1842. a Liudvikas Adomas Jucevičiuse poolt. Sellest saadik on lugu kajastatud luuletustes, ballettides ja ka rokkooperis. Loo autentsuse teeb küsitavaks romantiliste lugude võimalik mõju. Kangelanna nimi Jūratė on seotud sõnadega 'meri' balti keeltes.

Loost on erinevaid versioone, kuid põhijoontes on see järgmine: jumalanna Jūratė, keda vahel elas Läänemere all merevaigust lossis ja valitses kõiki mereolendeid. Noor kalur nimega Kastytis rikkus liiga palju kalu püüdes tasakaalu ja jumalanna otsustas teda karistada, kuid armus noormehesse. Nad elasid õnnelikult merevaigust lossis, kuid äikesejumal Perkūnas sai teada, et surematu jumalanna oli armunud surelikku. Raevuhoos hävitas ta välguga lossi ning see muutus miljoniteks tillukesteks merevaigutükikesteks, mida nüüd tormidega randadesse uhutakse. Jūratė aheldas õikesejumal kas lossivaremete või merepõhjas oleva suure kivi külge.

Loost on versioon, milles Jūratė päästis Kastytise tormis uppumast. Perkūnas tapab Kastytise ja Jūratė leinab teda tänaseni: tema pisaratest saavad merevaigutükid ja tormisel merel on kuulda tema kurba häält.

Leedu kuurortlinnas Palangas asub Jūratėle ja Kastytisele pühendatud skluptuur.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Balti vetemütoloogia
Neringa (hiigeltüdruk balti folklooris)
Eglė (veemadude kuninganna leedu folklooris)
Bangpūtis (leedu merejumal)