Pegaiad (kreeka allikanümfid, najaadid)

Pegaiad (vana-Kreeka Πηγαῖαι; ladina Pegaeae) kreeka allikanümfid, najaadid. Pegaiad olid kõrgelt austatud nümfid, põhjuseks mageveeallikate eluline tähtsus inimeste jaoks. Kuivõrd jõed algavad sageli allikatest, seostati neid ka jõejumalatega: neid on peetud nii jõejumalate emadeks kui ka tütardeks. Allikanümfidel on vahel võime ravida erinevaid haigusi, mis on enamasti seotud teatud allikate raviomadustega. Harvemini on neil muid ebatavalisi võimeid, kuid näiteks Castalia ja Aganippa andsid poeetidele inspiratsiooni. Allikanümfidele toodi ohvriande, tavaliselt piima ja mett.

Nagu teisigi nümfe, nii kujutati ka pegaiasid ilusate tüdrukutena, kelle hääled kõlasid kui allika vulin. Pegaiad olid sageli jahijumalanna Artemise saatjateks jahi ajal. Nümf Salmakidat, kes seda teha ei tahtnud ja kogu aeg oma allika juures peesitas, kirjeldatakse pigem erandina.

Pegaiad ei olnud surematud, kuid nende eluiga võis ulatuda tuhandetesse aastatesse. Nümfi surma seostati vahel tema allika kuivamisega.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Pegasiidid (kreeka veenümfid)
Salmakis (kreeka allikanümf)
Limnaadid (kreeka veeolendid)
Krenaiad (vana-kreeka kaevunümfid)
Najaadid (kreeka veenümfid)