Limnaadid (kreeka veeolendid)

Limnaadid, veeolendid Kreeka mütoloogias. Suhteliselt vähetuntud olendid, okeaniidide ehk jõe- ja järvejumaluste järglased. Nad on järvede, tiikide ja soode, harvemini niitude nümfid, kes elavad peamiselt seisuvetes.

Limnaadidel on ebatavaline välimus. Nägu on helerohelise varjundiga, nahk sametine, seestpoolt helendav. Neil on suured tumerohelised silmad, täidlased huuled ja säravad smaragrohelise tooniga hambad. Jalad sarnanevad konnajalgadega. Palja vöökoha ja randmete ümber on neil liiliatest ja vesiroosidest pärjad ning samasugune pärg on ka ümber pea. Limnaadid toituvad peamiselt ambroosiast ja neil on võime jääda alati ilusaks ja nooreks.

Kuigi nad on jumalikus hierarhias madalamal kohal, lubatakse neid siiski Olümposele ja surelikud austavad neid. Nagu teised nümfid, nii on ka limnaadid pikaealised, kuid nad ei ole surematud ja neid saab tappa.

Pimedal ajal lähevad limnaadid jalutama ja valgustavad oma teed tuledega. Eredad tuled meelitavad lähemale üksildasi rändureid, kuid tuledele on ohtlik läheneda, kuna limnaadid valivad oma jalutuskäikudeks sageli laukaid ja rabasid. On ka usutud, et limnaadid suudavad lugeda inimeste hinge ja võtta tema lähedaste välimuse, et siis inimest rünnata ja ära süüa.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Krenaiad (vana-kreeka kaevunümfid)
Najaadid (kreeka veenümfid)
Krenaiad (vana-kreeka kaevunümfid)
Gërsheta (järvehaldjas albaania folklooris)
Kreeka merejumalad
Okeaniidid
Antiikjumalad