Xana / Anjana (Hispaania-keldi mütoloogia)

Xana ehk Anjana, veeneitsi sarnane olend Hispaanias, kes on seotud keldi mütoloogiaga: Astuuria mütoloogias on ta Xana, Ida- Galiitsia ja Kantaabria mütoloogias Anjana. Xana võib olla heatahtlik, pakkuda ränduritele oma allika võluvett või anda ka kulda või hõbedat, kuid olla ka pahatahtlik – inimesi rünnata, varastada nende toitu või vahetada inimlapse enda lapse (xanin) vastu. Xana hüpnootilist laulu võib kuulda kevad- ja suveöödel. Neid, kellel on puhas hing, täidab seda häält kuuldes rahu ja armastuse tunne, need aga, kelle hing pole puhas, tunnevad end lämbuvat ja võivad ka hulluks minna.

Xanasid on kirjeldatud erinevalt. Need xanad, kes valvavad mingeid aardeid või on ära loitsitud, on tavaliselt pikad ja blondid neiud. Seevastu xanad, kes varastavad lapsi või sisenevad läbi lukuaugu kodudesse, et miskit varastada, väikesed, kõhnad ja tumedapäised. Mõnedes kirjeldustes kammib xana analoogselt mereneitsidele või metsahaldjatele hõbe- või kuldkammiga oma pikki juukseid.

Rahvajuttudes on xanade olemuses ja tegevuses suuri erinevusi:

Hommikuti võib xana kümmelda oma allika jääkülmas vees – kui sellel ajal jõuavad tema kõrvu mingid soovid, siis need täituvad.

Xana võib olla aarde valvaja. Mõnes loos õnnestub inimtegelasel aare temalt kätte saada, kuid enamasti ei lähe see korda.

Xanal võib olla laps, xanin, aga kuna tal endal pole rinnapiima, siis paneb ta oma lapse salaja inimlapse asemele, ilma, et ema sellest arugi saaks. On vaid üks võimalus vahetuse toimumist kindlaks teha – selleks tuleb koldetule juurde kuhjata munakoori. Koorehunnikut nähes hüüdvat laps üllatunult: „Ma sündisin sada aastat tagasi, aga nii palju munakoori pole tule ääres näinud!“ Xana võib olla pandud loitsu või needuse alla. Nendes lugudes võib salajase rituaali abil needuse murda ja xana vabastada.

Xana võib tulla oma elupaigast inimeste lähedusse ja midagi varastada, peamiselt toitu. Ka võib ta võtta koplist hobuse ja ratsutada kuni looma ära kurnab.

Ka võib xana siseneda lukuaugu kaudu elamutesse, kedagi ära võluda, muuta end loomaks jms.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Kullavähk (Galicia mütoloogia)
Pataricu / Patarico (Astuuria kükloop)
Ventoliinid (õhuvaimud Hispaania-Kantaabria mütoloogias)
Liérganes'i inimkala (veekrüptiid Hispaania folklooris)
Urco / Güercu / Huerco (veekoer Hispaania mütoloogias)
Banyolese koletis (järvekoletis Hispaanias)