Vumurt / Vu kuźo (veehaldjas udmurdi mütoloogias)

Vumurt (udmudi Вумурт, 'veeinimene') ehk Vu kuźo (udmurdi Вукузё, 'vee isand'), veehaldjas udmurdi mütoloogias. Vumurt valitseb vee-stiihiat, temast olenevad jõgede üleujutused, tammide, veskite ja veevarustuse ohutus. Mõnikord näitab ta ennast ilusa ja alasti naisena, kes kammib jõekaldal oma pikki juukseid, ent räägitakse ka, et ta on kole, must ja karvane. Välimuselt ei erine vumurt tavainimesest, kuid tal on suured silmad ja pikad mustad juuksed. Tal on arvatud vee all olevat majapidamine ja pere. Muistendeis esineb ta rikkana, tal on palju väärisasju ja suur rammus kari. Turgudel ja laatadel liigub ta inimeste seas talupojana, kuid on hõlpsasti ära tuntav selle järgi, et tema kuue vasem hõlm on alati märg. Juttudes näeb kangelane veehaldjaid sageli spetsiaalse salvi või vedeliku (ka kaka) abil, mida ta silmile määrib. Vumurti nägemine oli enamasti halvaks endeks. Vumurt võis võtta naise inimeste seast, kuid mõnedes lugudes võtab inimene naiseks naissoost veehaldja või veehaldja tütre – see võis tuua inimese perele rikkust ja heaolu, kuid võis tuua ka õnnetust. Ka võis vumurt inimesi uputada. Eriti ohustatud olid need, kes valisid ujumiseks vale aja, ei kandnud risti kaelas jms. On lugusid, milles vetehaldjas palub inimestelt teeneid (näiteks kutsub ämmaemanda) ja tasub rikkalikult, kuid raha või kuld muutub hiljem süteks või puulehtedeks. Jõulude ajal võis vumurt tulla veest välja ja elada saunades – sellistes lugudes võib ta samastuda vožo nimelise veehaldjaga, kes tuli veest välja suvise ja talvise pööripäeva paiku.

Vumurdid olid vaenujalal metshaldjate njulesmurtidega (udmurdi Нюлэсмурт); lahingud usuti toimuvad tavaliselt keskpäeval ja seetõttu kartsid inimesed sel ajal jõkke ujuma minna.

Kallastel leiduvaid piklikke kivistisi, belemniite, nimetati „vumurdi sõrmedeks” – arvati, et vumurt murrab need ise endal küljest, kuid need kasvavad talle tagasi. „Vumurdi sõrmedest” tehtud pulbrit kasutati ravimina.

Allikad: Wikipedia; Aado Lintrop. Udmurdi usundi peamised tunnusjooned XIX ja XX sajandil. (folklore.ee/~aado/rahvad/udu10.pdf)

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Veehaldjad vadja rahvausundis
Kutõs (udmurdi kuri allikavaim)
Allikas udmurdi uskumustes
Šur (jõgi udmurdi mütoloogias)
Vožod (udmurdi kurjad veevaimud)