Margygr (merekoletis Norra mütoloogias)

Margygr, merekoletis Norra mütoloogias. Naissoost olend, kellel on kala keha, inetu nägu, hobusekõrvad, kihvad ja pikad küünised. Ta on ohtlik koletis, kes võib meres ilmuda enne tugevaid torme, uputada laevu ja süüa meremehi

Varasemad kirjalikud kirjeldused pärinevad 13. sajandist. Olav Tryggvasoni saagas räägitakse, et kuningas Olav Tryggvason (umbes 968-1000) võitles margygriga ja tappis selle olendi. Ka kirjeldatakse merekoletist kuninga poegade jaoks kirjutatud õpikus Konungs skuggsia ('Kuninga peegel'): tal on ülakeha nagu naisel, rindadel suured nibud, lainelised juuksed ja pikad käed, sõrmede vahel ujunahad; teda võib näha harva enne tugevaid torme Gröönimaa rannikul. Tavaliselt käitub ta nii, et sukeldub lainetesse ja tõuseb sealt välja kaladega käes – kui ta liigub kaladega mängides laeva suunas või viskab kalad laeva poole, on meremeeste elud suures ohus, ent kui ta sööb kalad ära või viskab need laevast kaugemale, on meeskonnal vaatamata vägevale tormile lootus eluga pääseda.
Margygr on tuntud ka Hebriididel, kus tema nimi on gaeli keeles Muireartach.

Teadlased Waldemar Lehn ja Irmgard Schroeder väitsid ajakirjas „Polar Record“ 2004. aastal, et Margygri nägemised võivad olla seotud vaaladest, kaheksajalgadest või rahnudest tekkivate miraažidega, kuivõrd põhjapoolsetel miraažidel on teatud ilmastikutingimuste puhul omadus venida püstsuunas ja moodustada pilte, mis meenutavad Margygri kirjeldusi.

Allikad: Wikipedia; bestiary.us/margjug

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Selma (järvekoletis Norras)
Jörmungandr (vananorra mütoloogia)
Havmann (meri-mees Norra folklooris)
Draug ehk draugen (kummitus Norra folklooris)