Deminan (zemi Kariibi mütoloogias)

Deminan, zemi tainode loomisloos, kelle tegevuse tõttu sündisid ookean ja kõik mereloomad. Deminan ja tema kolm venda on inimkonna neli isa. Deminan oli vendadest vanim ja temast sai tainode isa. Ookeani sünd ja elu selles on Taíno maailma loomise esimene tegu, mille põhjustas Deminani pahategu.

Lugu algab loojajumal Yayast, keda peetakse universumi kõrgeimaks olendiks. Yaya poeg Yayael tahtis oma isa tappa ja saadeti seetõttu pagendati. Yayael ei kuuletunud isale ja otsustas koju naasta ning seejärel tappis Yaya oma poja. Taino kommete kohaselt pani Yaya oma poja luud kõrvitsasse ja riputas maja katusele rippuma. Mõne aja pärast hiilib Yaya majja Deminan (mõnes versioonis koos näljaste vendadega) toitu varastama. Ta võtab kõrvitsa alla – Yayaeli luud on selles muutunud kaladeks ja Deminan hakkab (koos vendadega) kalu sööma, kui kuuleb, et Yaya on koju jõudmas – ta püüab kõrvitsat tagasi katusele panna, kuid kiirustades kukub see maha ja puruneb – kõrvitsast voolas nii palju vett, et see kattis kogu maa ja tekkis ookean ehk Bagua, samuti tulid sealt kõik kalad ja teised mereloomad.

Kõrvitsa lõhkumise eest Deminan ja ta vennad pagendati, nad alustasid pikka teekonda ja õppisid tuld kasutama, taimi istutama, saaki koristama ja valmistama maniokileiba. Ka õppisid nad kasutama tubakat ja cohobat, mis on psühhedeelse toimega nuusktubakas ja sisaldab cojóbana puu (Anadenanthera spp) jahvatatud seemneid – cohoba kasutamiel oli tainode religioossetel tseremooniatel ülioluline osa.

Kariibi mere saared tekkisid ühe loo põhjal sellest, et müütiline vanamees Baymanaco, kelle vennad röövisid ja kellelt kõiksuguseid tarkusi õppisid, lõi Deminanile selga cohobakera – Deminani seljale tekkis küür ja ta kaotas oma jõu. Deminen lamas keset tohutut ookeani liivarannas ja oli suremas. Üks tema vendadest torkas tema küüru korallnoa – seljast väljusid kilpkonnad ja suuremad roomajad, kes sukeldusid merre. Kui nad veest välja kerkisid, kivistusid nad päikesesoojusest ja nii tekkisidki saared.

Allikas: Wikipedia

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Madre de aguas (veemadu Kuubal)
Mami Wata / Mammy Water (veejumalus Aafrikas ja Kariibidel)
Mama D'Leau (vete-ema Kariibi saartel)
Guabancex (tormijumalanna Kariibidel)
Atabey (jumalanna Kariibi mere saartel)