Knockanare Well (püha kaev Iirimaal)

Knockanare Well, püha kaev Iirimaal Corki maakonnas, asub Awbegi jõe vasemal kaldal. Kunagi seisis kaevu kõrval sheela na gig, so nikerdatud kivikuju alasti naisest, kellel on väga suur häbe – selliste muinaskujutiste tähendus ei ole üheselt selge, kuid enamasti arvatakse tegemist olevat kas viljakusjumalannaga või kaitsemaagiaga; ka on keldi uskumustes peetud kaevusid sissepääsuks maa-ema üsasse või ka tema rinnanibudeks.

Rahvasuu omistas Knockanare kaevule erilisi omadusi: väideti, et selle kaevu vesi ei lähe keema, samuti ilmuvat teatud aastaajal kaks forelli. Ka on kaevule omistavat tervendavaid võimeid.

Ühe legendi põhjal olevat üks iiri mütoloogilise kangelase Fionn Mac Cumhaili meestest armunud kohaliku pealiku tütresse ja koos temaga põgenenud. Pealiku mehed jõudsid neile järele ja haavasid teda surmavalt. Kohalike elanike nõuandel suples ta aga Knockanare kaevus ja sai terveks. Teise loo põhjal olevat mässusõdade lahinguis haavatud iirlased viidud kaevu, kus nad said kohe terveks. Üks inglise kindral olla neid imesid pilganud, kuni tema enda poeg sai lahingus haavata ja seejärel kaevu abil terveks. Selle puhul olevat kindral lasknud kaevu lähedale ehitada kuldsed väravad, mis aga hiljem lahti võeti ja ära peideti.

Allikas: Wikipedia

November, 2022

Vaata lisaks:

Räbalaallikas / Clootie well (püha allikas või kaev Briti saarte keldi aladel)