Räbalaallikas / Clootie well (püha allikas või kaev Briti saarte keldi aladel)

Räbalaallikas / Clootie well (Šotimaal ka cloutie well või cloughtie well), püha allikas või kaev Briti saarte keldi aladel, millega käib kaasas riideribade või paelade sidumine lähedal asuva kultuspuu külge. Levinud Šotimaal, Iirimaal ja Mani. Riideriba kastetakse ravitoimelise püha kaevu või allika vette ja seotakse seejärel puu oksa külge, kaevu kaitsevaimu poole aga palvetatakse – see on reeglina mõni kristlik pühak, kuid eelkristlikul ajal oli see veejumalus või kohalik loodusvaim. Enamasti külastatakse kaevu/allikat tervisehädade parandamiseks.

Riideriba sidumisele puu külge võib olla antud erinev tähendus. Mõne allika puhul on kombeks kahjustatud kehaosa märja riidelapiga pesta ja seejärel pesulapp oksa külge siduda lootuses, et kui riidetükk aja jooksul laguneb, kaob ka vaevus. Teisal on okstele riputatud riideesemed, paelad või lindid pigem ohvriannid ja lisaks nendele seotakse puuokste külge ka medaljone, riste, pühapilte ja muid ususümboleid.

Räbalaallikate ilming näib olevat seotud paganliku puukummardamise tavaga ja riideribade sidumisega pühaks peetavate puude (hiiepuude) külge. Selliseid puid leidub eelkõige Põhja-Prantsusmaal, Belgias ja Iirimaal, ent komme puude külge riideribasid siduda on levinud ka Aafrikas ja Aasias. On usutud, et riideriba kaudu kanduvad haigus ja sellest tulenevad kannatused inimeselt puule. Dendrolaatria (puukummardamise) vormiks on ka küüne- ehk naelpuu, mille puhul füüsiline vaevus (eeskätt hambavalu või nahahaigus) naelutatakse rituaalselt puu külge. Komme on elujõuline tänaseni, näiteks loendati Belgias 2003. aastal 59 naelpuud.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Knockanare Well (püha kaev Iirimaal)
Jaava püha allikas Jolotundo templis
Pühad allikad kreeka mütoloogias
Eflatun Pınar (veetempel Türgis)
Nümfaion (nümfidele pühendatud ehitis Vana-Kreekas ja Roomas)