Ino / Leukothea (kreeka merejumalanna)

Ino (Ἰνώ) ehk Leukothea (Λευκοθέα), kreeka merejumalanna. Kreeka mütoloogias oli Ino algselt Boiootia pealinna Teeba printsess, kellest sai Boiootias asuva Orchomenose linna valitseja Athamase teine naine. Athamas ja Ino kasvatasid Ino õe Semele poega Dionysost, kuna Semele oli sünnitusel surnud. Kuna Dionysos oli Zeusi sohilaps, saatis Zeusi naine Hera Athamasile hulluse. Hullusehoos tappis Athamas oma poja Learchose, keda ta pidas jääraks, ja hakkas oma naist Inot raevukalt taga ajama. Tema eest põgenedes jooksis Ino koos oma poja Melikertesega merre. Kaastundlik Zeus (teises versioonis aga Poseidon Aphrodite palvel) muutis nad merejumalateks: Inost sai Leukothea ('valge jumalanna') ja Melikartesest Palaimon.

Müüdi teistsuguses versioonis tabas hullus ka Inot ja ta tappis Melikertese keeva vee pajas, seejärel hüppas koos pajaga merre ning siis muudeti nad halastusest merejumalateks.

Merejumalatena abistasid Leukothea ja Palaimon merehädalisi: Leukothea soovitab Odüsseusel pärast laevahukku parve pealt lahkuda ja annab talle oma loori, mis kaitseb kangelast mereohtude eest ja aitab tal kaldale jõuda.

Merejumalanna Leukothea põlvnemise kohta on ka teine versioon, mille põhjal ta on enne jumalannaks saamist merenümf Halia.

Pausaniase (2. sajandi kirjanik ja geograaf) andmetel oli Ino kultuskangelannaks Megara linnas ja seal oli talle püstitatud pühamu (heroion) – Ino surnukeha olevat leitud Megara rannikult ja sinna ka maetud. Megaraks olevat nimetatud Ino esimest korda Leukotheaks ja seal toimuvat igal aastal tema auks ohverduspüha.

Pilt: Leukothea terrakotabüst, 4 sajand eKr

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Halia / Leukothea (kreeka merejumalanna)
Melikertes / Palaimon (kreeka merejumal)
Kreeka merejumalad