Melikertes / Palaimon (kreeka merejumal)

Melikertes (Μελικέρτης) ehk Palaimon (Παλαίμων), kreeka merejumal. Kreeka mütoloogias oli Melikartes algselt surelik poiss, Boiootias asuva Orchomenose linna valitseja Athamase ja Boiootia pealinna Teeba printsessi Ino poeg, keda hiljem tunti merejumal Palaimoni (ka Palaemoni) nime all.

Athamas ja Ino kasvatasid Ino õe Semele poega Dionysost, kuna Semele oli sünnitusel surnud. Kuna Dionysos oli Zeusi sohilaps, tahtis Zeusi naine Hera armukadedust poissi hävitada ning saatis Athamasile hulluse. Hullusehoos tappis Athamas oma poja Learchose, keda ta pidas jääraks, ja hakkas oma naist Inot raevukalt taga ajama. Tema eest põgenemiseks jooksis Ino koos oma poja Melikertesega merre. Kaastundlik Zeus (teises versioonis aga Poseidon Aphrodite palvel) muutis nad merejumalateks: Inost sai Leukothea ja Melikartesest Palaimon.

Müüdi teistsuguses versioonis tabas hullus ka Inot ja ta tappis Melikertese keeva vee pajas, seejärel hüppas koos pajaga merre ning siis muudeti nad merejumalateks. Melikertese keha kandis delfiin Isthmosesse Korinthoses ja leidis Sisyphos, keda mõni allikas tema onuks nimetab. Sisyphos hakkas nereiidide käsul Melikertese auks pidama Isthmose mänge. Pausanias (2. sajandil pKr), kirjeldab Isthmosesse Poseidoni pühamusse rajatud Palaimoni templit, kus olid Poseidoni, Leukothea ja Palaimoni kujud. Seal oli ka koht, mille maa-alusesse ossa olevat maetud Palaimon. Samuti oli seal altar, millel ohverdati kükloopidele.

Melikertese kultus pärineb tõenäoliselt Foiniikiast.ja selle tõid Kreekasse nähtavasti foiniikia meresõitjad. Kreekas oli foiniikia mõju kõige suurem just Melikertese kodumaal Boiootias ja Korinthoses. Melikartest on samastatud foiniikia jumala Melqartiga. Foiniikia jumalatele ohverdati sageli lapsi ja sellele on nähtud vihjet Melikertese varajasele surmale.

Palaimoni ja Leucothead usuti appi tulevat hätta satunud meremeestele. Palaimoni kujutati kreeka-rooma mosaiikidel kas delfiiniga ratsutava poisina või kalasabaga lapsena.

Roomlased samastasid Palaimoni sadamate jumala Portunusega.

Allikas: Wikipedia

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Ino / Leukothea (kreeka merejumalanna)
Kreeka merejumalad