Ka'ahupahau ja Kahi'uka (Havai kaitsehaid)

Ka'ahupahau ja Kahi'uka, Havai kaitsehaid. Kaitsehaid, kes asustasid kõikide Havai saarte randasid, olid heatahtlikud jumalad, kes aitasid kalureid, kaitsesid mereelustikku ja ajasid minema inimtoidulisi haisid. Emane hai Ka'ahupahau elas veealuses koopas Honouliuli laguunis (West Loch), tema vend Kahi'uka elas aga veealuses koopas Fordi saare lähedal East Lochi sissepääsu juures. Inimesed tõid nendele haidele toitu. Havai saartel on erinevaid legende kaitsehaidest.

Üks lugudest: Mikololou oli inimsööjahai, kes ühel päeval ujus koos oma haisõpradega Pu'uloasse. Tee peal liitus nendega veel haisid. Pu'uloas kohtasid nad Ka'ahupahaud, kes valvas Pearl Harbori sissepääsu. Saabunud haidest ütles keegi, et, ah!, kui maitsvad krabid siin on! – Ka'ahupahau taipas, et krabide all mõeldakse inimesi ja mõned haidest on inimsööjad. Ta muutis ennast suureks võrguks ja piiras võõrad haid sisse, samal ajal kui kalurid, kellele ta oli jõudnud märku anda, tulid vaenlasi hävitama. Mõnedel haidel õnnestus pääseda: hai nimega Keli'ikaua o Ka'u muutis end pao'oks (kuldkarangaks) – kalaks, kes suudab väga hästi hüpata ja hüppas võrgust välja: hai Kua muutus täpiliseks astraieks, surus võrku oma raskusega alla ja aitas põgeneda oma pojal Kalanil ja vennapojal Pakaieal, kes olid pooleldi inimesed. Varsti olid kõik sissepiiratud haid peale Mikololou surnud; ka tema keha sai surma, kuid tema pea elas kaldal edasi ja jälgis nuttes, kuidas kalurid ära läksid. Lõpuks kukkus tal keel suust välja. Mõned läheduses mängivad lapsed leidsid selle, tõstsid üles üles ja viskasid merre. Mikololou vaim oli aga peast keele sisse läinud ja niipea, kui ta vette sattus, sai temast jälle hai, kes ujus koju, et taas sõpradega taas kokku saada. Kui Ka'ahupahau seda nägi, oli Mikololou lahkumist hilja takistada.

Hawailased ütlevad I ola o Mikololou i ka alelo (Mikololou elas läbi oma keele). Ütlus viitab sellele, et palju probleeme ka poleks, on alati võimalus pääseda.

Üks viimaseid lugusid: Laialdaselt arvati, et Ka'ahupahau hoiatas Ameerika hävitaja kaptenit, mis uputas Jaapani miniallveelaeva, mis püüdis rünnata 7. detsembril 1941 USA mereväerajatist.

Allikas: kamahaocanoeclub.com/-story-of-karsquoahupahau.html

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Nanaue (inimhai Havail)
Ukupanipo (Havai hai-jumal)
Namaka / Nā-maka-o-Kahaʻi (Havai merejumalanna)
Ku'ula-kai (Havai kalajumal)
Kū / Akua (Havai jumal)
Kanaloa (Havai merejumal)
Kāmohoaliʻi (havai hai-jumalus)